– Vi tycker att det här är spännande och vi har nu undertecknat en avsiktsförklaring med Kärnfull Next. Det innebär att vi går fram och ska göra ett avtal om en konceptstudie, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
En konceptstudie är en tidig utredning som ska titta på om det finns förutsättningar att gå vidare och fördjupa sig i frågan om kärnkraft i Motala. Den ska ge mer information till både politiker och Motalabor. I studien ingår då bland annat att titta på lämpliga platser, tänkbar teknik med så kallad SMR (små modulära reaktorer), tidsplan och slutligen att komma med rekommendationer.
– Vi ser att det här skulle vara bra för Motala, men vi vill inte ta beslut i blindo, säger han.
Man ska bland annat titta på platser. Har ni några förslag eller området som absolut inte är aktuella?
– Varamon har lyfts, men det är absolut ett icke-område. Det finns ju ett regelverk om vilka avstånd som ska vara till exempelvis bebyggelse. Så det behöver vara en bit ifrån annan verksamhet, men det är sådant man måste titta på, säger Mark Henriksson.
Han är dock tydlig med att man här tittar på hela kommunen och inte bara centralorten.
Men det är längs Vättern, för det behövs väl närhet till vatten?
– Det där är en fråga som man får titta på också. SMR-teknologi kan använda vatten som kylmedel, men man kan också välja andra kylmedel. Men då blir det dyrare, säger han.
En rubrik i studien rör om de politiska förutsättningarna för kärnkraft i kommunen. Där finns i dagsläget en stor utmaning. S, MP, V och C har tydligt deklarerat att kärnkraft i Motala inte på några sätt är något som de står bakom.
– Vi tror inte på det här konceptet, för det finns inget färdigt koncept i dag där man kan titta på någon sådan här SMR-anläggning, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Hans parti står bakom att bygga ut befintlig kärnkraft, men att satsa på nya platser säger man nej till.
– Där finns redan infrastruktur, acceptans och kunskap, säger han och lyfter andra frågor som hur man skulle hantera transport av bränsle till Motala.
– Det finns flera farhågor som gör oss oerhört tveksamma att ens tänka på kärnkraft intill Vättern.
SD:s Marcus Lejonqvist ifrågasätter oppositionens nej till studien. Han menar att de frågor som finns skulle kunna få svar där.
– Vi tycker att det är slöseri att ens utreda, kontrar Elias Georges.
I politikerdebatten i höstas sa ni att ni var intresserade av mer information. Varför säger ni nej nu?
– Vi har haft ett möte till med Kärnfull Next och för oss räcker det, säger han.