Ungt företagande (UF) bedrivs på gymnasieskolor. Motala kommun ligger väl till och blev både 2017 och 2019 utsedd till Årets UF-kommun i Östergötland. Men bra kan bli ännu bättre. På måndagen hölls en utbildning i entreprenörskap för Carlsunds personal. Syftet var att lära sig mer och diskutera hur man kan få in entreprenörskap i olika ämnen.
Utbildare var Lars Hindrum och Anna Wallin från Ung Företagsamhet Östergötland.
Hur ställer sig lärarna till att de vid sidan av allt annat också ska hantera entreprenörskap?– Alla lärare är säkert inte totalsålda, men det är inget vi märker av. Vi brukar tas emot med öppna armar, säger Lars Hindrum.
– Lärare i vissa ämnen har svårare att se ingången till entreprenörskap, menar Anna Wallin.
Martin Hjelmar som är lärare på fordonsprogrammet där man länge lärt ut entreprenörskap är positiv till ungt företagande på gymnasiet.
– Det är jättebra. Även om eleverna inte ska starta eget så får de en bredare syn på hur ett företag funkar, tycker han.
På introduktionsprogrammet har man jobbat med entreprenörskap under det senaste läsåret. Detta i en klass med enbart utlandsfödda elever.
– De har haft lite svårt att förstå varför vi gör det. Skolan för dem är en plats där man ska plugga, lära sig matte, svenska och så vidare. Inte syssla med sådant här, säger läraren Gerda Krisell Molander.
Trots viss skepsis från eleverna har man ändå lyckats ganska väl och tagit hem pris för att ha gjort stora framsteg.