Till hösten slår Kunskapsskolan upp portarna till sin verksamhet i Motala – och cirka 200 elever beräknas flytta dit under den första terminen, för att sedan öka kommande läsår. Etableringen kommer att leda till flera halvfulla klasser på kommunens övriga grundskolor.
Samtidigt bedöms att 80 procent av Motalas kommunala grundskolor, även utanför tätorten, står inför stora åtgärdsbehov innan 2031. Summan för dem beräknas landa på cirka 680 miljoner kronor.
Under våren har en extern konsult tittat på grundskolorna i Motala tätort. Efter sommaren räknar förvaltningen med att sätta sig in i konsultens analys och komma med förslag på åtgärder kring skolorna, vilka bildningsnämnden sedan kan fatta beslut om senare i höst.
Vad har konsulten kommit fram till i sin utredning?
– Den är precis ny, men han har tänkt på saker och ting som i alla fall inte jag har tänkt på tidigare. Det var väldigt, väldigt intressant läsning, säger Kent Landoff, tillförordnad förvaltningschef för bildningsförvaltningen.
Vad som kommer att hända med respektive grundskola i tätorten står inte klart än. Trots det vill Kent Landoff berätta om det som väntar framåt. Han vill inte riskera att det ska bli "som i Linköping", där beslut om skolnedläggningar kom som en blixt från en klar himmel. Samtidigt framhåller han att det heller inte är säkert att man kommer att landa i ett sådant beslut i Motala och han meddelar också att han inte vill sprida någon oro.
– Direkt efter semestrarna kommer vi att hugga tag i organisationsanalysen som konsulten har gjort, för att sedan ge ett förslag till nämnden som de får ta ställning till framöver.
Hur stor är risken för eventuella skolnedläggningar?
– Det finns en möjlighet eller risk, hur man nu väljer att se på det, att man kommer att göra om organisationen på något sätt, säger han och förklarar att han inte kan ge ett tydligare svar.
Han fortsätter:
– Det är inte alls säkert, men det kan komma att göras. Jag tror att de flesta förstår det. Öppnar det nya skolor blir det färre elever på andra skolor och det är kostsamt att ha tomma elevplatser.
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, är även hon tydlig med att man kommer att behöva organisera sig annorlunda framåt. På vilket sätt kan hon dock inte svara på i dagsläget.
– Det finns stora renoveringsbehov och ett förändrat elevunderlag. Någon form av förändring och omorganisation behövs, säger hon.
Hur ser du på risken för skolnedläggningar?
– Jag kan faktiskt inte svara på det innan vi har gått igenom konsultens material. Jag har för lite på fötterna för att börja gissa om det, säger Lotta Lexén.
Samtidigt framhåller hon att det "finns en poäng med större enheter och att nyttja lokaler och resurser effektivt", men hon menar också att det är en generell inställning och att det inte är säkert att man kommer att välja den vägen för Motala tätort framåt.
Nämndordföranden är också tydlig med att man inte vill spara in på personal eller göra effektiviseringar på bekostnad av eleverna eller deras studier. Hon meddelar att hon, i första hand, vill se om lokalerna kan organiseras på ett effektivare sätt.
Men i dagsläget går det inte att säga om skolor kommer, eller inte kommer, att läggas ner?
– Nej, jag kan inte säga vare sig det ena eller det andra. Det är precis det som vi vill ta reda på, fastslår Lotta Lexén.