Integration, demokrati och rösträtt har varit på tapeten när projektet drog igång under våren 2018.
– Vi satte igång i januari. Tillsammans med Motala kommun och Arbetsförmedlingen har man kunnat anställa integrationsledare via en extratjänst i kommunen, säger Magnus Gomér som tillsammans med Helena Hadenius är projektledare.
I Motala finns tolv anställda integrationsledare som tillsammans ska fungera som integrerande broar mellan samhället och nyanlända.
– Vi började med att få gå en utbildning där vi lärde oss om det svenska samhället och politik, säger Jotiar Murad, integrationsledare.
Efter en intensiv tid med både praktik och teori var det dags för påbörja valskolan där nyanlända fick chansen att lära sig mer om det stundande valet.
– Eftersom vi pratar flera olika språk så kan vi informera så att de flesta förstår och på sätt få med dem in i samhället, säger Jotiar Murad.
Hur och varför man röstar var bara några av frågorna som deltagarna skulle få hjälp att få svar på.
– Man blir glad över att så många har kommit och fått reda på vad de har rätt till. I många personers hemländer får de kanske inte ens rösta. Alla röster behövs för att göra skillnad, säger Aidah Namale, integrationsledare.
Under torsdagen avslutades valskolan med en politikerutfrågning där samtliga partier var inbjudna för att berätta om sin politik och svara på frågor.