Fyra personer, regnbågens alla färger och en stolthet som längtar efter att få smitta av sig. Robin Nordh viftar högt med Prideflaggan på Stora torget, säger att om folk inte visste att han var bög tidigare så lär de förstå det nu. Han är en av fem arrangörer bakom Motala Pride, en fest för jämställdhet, kärlek och respekt.
– Man har börjat ta oss på allvar och insett att Pride verkligen behövs. För första gången har vi fått ordentligt med ekonomiskt stöd från kommunen. Motala Pride 2017 kommer att bli stort, berättar han.
Det är en osannolik historia värd att upprepa, den om hur Motala Pride kom att växa fram. År 2015 så lyckades Hannah Hallberg och Rebecka Johansson, två tjejer i högstadiet, ro ihop en parad nästan helt utan budget och blev samtidigt de yngsta arrangörerna i svensk Pridehistoria. Och allt började med ett oskyldigt sms under en SO-lektion.
– Jag skickade smset på skämt, men fick svaret "ja, vi gör det!". Rebecka gjorde en intressekoll direkt under lektionen, berättar Hannah Hallberg.
Snart hade 3500 personer visat sitt stöd. För de två initiativtagarna så kom allmänhetens stora intresse som en chock. Tårar fälldes av både lycka och panik inför det projekt de nu kände sig lite smått skyldiga att genomföra.
– Vi trodde inte att det skulle bli något, men med ren viljekraft och stöd från alla som hjälpte till så gick det, säger Rebecka Johansson.
Den unga duon väckte snabbt nyfikenhet hos andra Pridearrangörer i Sverige. Idag finns ingen brist på kontakter eller frivilliga som vill erbjuda stöd.
– Kanske är det mest för att de tycker synd om oss, vi är så små i jämförelse med alla medelålders arrangörer. Men vi har alltid blivit väldigt bra bemötta, berättar Hannah Hallberg.
Idag har Motalagruppen vuxit. Förutom Robin Nordh så har Oliver Abrahamsson och Christian Boris Pettersson tillkommit. Men ringarna på vattnet har spridits långt utanför eventet i sig och i samma takt verkar samhället Motala bli mer öppet, mer självsäkert.
– Innan Motala Pride så trodde jag att det bara fanns kanske fem unga HBTQ-personer i hela stan. Nu finns det en plattform och allt fler vågar vara sig själva, säger Rebecka Johansson.
Viljan att bekämpa just det, ensamheten som många HBTQ-personer i tonåren upplever, skiljer Pride i Motala från de flesta andra liknande rörelser i landet. Den största motsvarigheten, Stockholm Pride, lägger mycket fokus på festandet och medan firandet fortsätter på krogar och barer så faller de yngsta mellan stolarna.
– HBTQ-personer under 18 år uppmärksammas inte så mycket. Ungas sexualitet tas inte på samma allvar och folk tycker inte att det är viktigt. Men det är faktiskt extra viktigt, för det är i tonåren man verkligen kan utvecklas och jobba med sig själv, menar Hannah Hallberg.
I och med Motala Pride har arrangörerna, kanske delvis omedvetet, klätt sig i en roll som offentliga representanter. Det är till dem som många vänder sig. Ibland som ett sista försök att hitta mening i tillvaron.
– Det är påminnelser om varför Pride behövs. Folk skadas av att inte bli accepterade, vi har haft barn som skrivit till oss om att det enda de ser är döden, berättar Robin Nordh.
Ringarna på vattnet igen. Desto fler som sätts i gungning av Motala Pride desto bättre. Även när ringarna väcker latenta fördomar.
– Vi har valt att vara öppna med vilka vi är och vad vi gör, därför känns det viktigt att försöka bemöta negativa åsikter också, säger Hannah Hallberg.
Okunskap och nyfikenhet ligger ofta gömt bakom påhopp och glåpord, menar de. Men det är samtidigt ingen ursäkt för att HBTQ-personer ska förbli överrepresenterade i självmordsstatistiken.
– Alla har rätt att känna sig accepterade, men så fungerar inte samhället idag, säger Rebecka Johansson.
En vanlig fråga i sammanhanget är den om varför det inte finns Pride för heterosexuella. Hur brukar ni svara på det?
– Heteropride pågår varje dag, hela tiden. Ingen behöver komma ut som heterosexuell. En man och en kvinna som håller varandra i handen på stan blir inte ett mål för våld, menar Robin Nordh.
Den 12 augusti är det dags. Motala Pride, tredje gången gillt. I år flyttar eventet upp på Stora torget för att synas bättre. Flera centrala krögare, fik och butiker har visat stöd genom att på något vis anpassa verksamheterna enligt tema Kärlek och rättigheter. Lokala artister ställer upp gratis, liksom föreningar som Korpen. Efterhäng för alla åldrar. Och parad, såklart, med start i Stadsparken.
– Det är jättekul att så många engagerar sig. Allting är större än tidigare, inte bara galan utan uppmärksamheten också, säger Robin Nordh.
Läs mer: