Motala ökar förebyggande arbete mot skolattacker

Under de senaste åren har ett flera fall av grövre våldsbrott skett på svenska skolor. Nu ökar Motala kommun det förebyggande arbetet ifall någon skola i Motala skulle utsättas för en attack.

Daniel Rask, rektor på Zederslundsskolan, berättar att de inte övat så mycket för händelse av en skolattack, men att frågan diskuterats mycket det senaste åren.

Daniel Rask, rektor på Zederslundsskolan, berättar att de inte övat så mycket för händelse av en skolattack, men att frågan diskuterats mycket det senaste åren.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-04-25 10:38

I början av mars presenterades utredningen "Skolor mot våld". I den föreslås att det i ett nytt kapitel i skollagen skall skrivas in att det på samtliga skolor ska bedrivas arbete för att säkerställa en beredskap för att hantera allvarliga skolsituationer. 

– Någon form av beredskap finns det krav på redan och det har vi haft sedan lång tid egentligen, säger Daniel Rask, rektor på Zederslundskolan när han får frågan om det görs något sådan arbete i dag. 

undefined
Daniel Rask menar att det är viktigt att öva för att vara förberedd på vissa scenarier. "För det inger en form av trygghet."

Han nämner att frågan varit uppe sen skolattacken i Trollhättan 2015 och aktualiserades så sent som för några veckor sedan i och med skjutningen på en skola i Finland. Men att det än så länge inte gjorts så många praktiska övningar hur man ska hantera en liknande situation. 

– Vi har oftast fokus på utrymning när det gäller brand och sådant. Jag kan vara ärlig och säga att vi faktiskt inte har övat så många scenarier där det är skolattack. Vi har pratat mycket om det nu det sista året och det har varit en stor utbildning för hela förvaltningen nu i april.

undefined
Zederslundsskolan krisplan som säger att alla i skolan inte ska gå till ett bestämt rum vid en krissituation utan till det närmaste rummet.

Utbildningen är en del i det förebyggande arbete som Motala kommun nu gör.  Mannie Gustafsson, samordnare för BråMo, berättar att de i det arbetet har de fått hjälp från Center mot våldsbejakande extremism, CVE, som i början av året lanserade hemsidan skolattack.se. En sida där information och råd om hur det förebyggande arbetet kan göras och som nu skickats ut till samtliga rektorer. 

undefined
Mannie Gustavsson, samordnare för BråMo, berättar att Motala kommun fått hjälp av Center mot våldsbejakande extremism i sitt förebyggande arbete för att förhindra skolattacker.

– Den har väldigt bra information och hjälp med kontaktvägar och bra frågor och svarsställningar som man kan behöva om man är i skolan och blir lite fundersam, säger Mannie Gustafsson. 

undefined
Zederslundsskolan har, precis som flera andra skolor inget högtalarsystem som kan användas för att varna om något skulle ske. Rektor Daniel Rask har istället lagt till all personal i en app så att han kan nå samtliga i samma meddelande om det skulle behövas.

På skolattack.se finns råd om hur man ska göra om skolan blir utsatt för ett attentat. Stort fokus läggs även på arbetssätt för att förebygga att det sker. Något som Daniel Rask ser som det viktigaste arbetet. 

– Ofta har det ju varit elever eller tidigare elever som kommit tillbaka till en skola. Och kanske ska hämnas eller hamnat i någon slags extremistiskt tänkande. Då gäller det att ha en beredskap för att upptäcka sådana beteenden, säger Rask.

Som fortsätter: 

– Jag tror det är en jätteviktig grund att eleverna känner att skolan är någonting positivt de flesta dagar. Att det finns folk som ser en och som bryr sig. Om det sen uppstår en situation ska vi ska ha en beredskap för det och det är bara att konstatera att vi behöver jobba mer med den frågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!