Motala kommun har krisplaner för varje skola. Men någon exakt uppgift för hur man ska agera när en händelse, som när ett barn eventuellt utsätts för ett misstänkt sexualbrott, finns inte inskrivet.
– Det står inte expressivt sexuellt ofredande, det är inte min bild i alla fall, säger Anders Pantzar, bildningschef i Motala kommun.
Det var i början på veckan som det blev känt att en tidigare anställd på en skola i kommunen misstänks för att ha utsatt ett antal barn för "olämpligt agerande av sexuell natur" enligt hur åklagaren har rubricerat händelsen. Enligt Anders Pantzar rör det sig om ett mindre antal barn som ska ha blivit utsatta. Och han förklarar att skolan agerade omedelbart, när de fick informationen, och den anställde togs ur tjänst.
Varje skola ha sin egen krisplan med uppgifter om hur man ska agera i händelse av kris. Anders Pantzar förklarar att krisplanerna är tydliga men att det, vad han vet, inte exemplifieras olika typer av krissituationer och hur personalen ska agera i olika situationer.
Varför inte det?
– En kris är en kris, vad det än gäller, svarar han.
Borde det inte finnas tydliga rutiner för hur ni ska gå till väga i den typen av händelse som det nu finns misstanke om?
– Det vore bra om man har sådana riktlinjer på nationell nivå. Sen är alla ärenden olika och det beror också på var informationen kommer ifrån, säger han och menar att information kan komma både från personal på skolan, polisen eller andra och att det finns en skillnad för hur skolan och kommunen kan och ska agera.
– Det är svårt att få någon enhetlighet i detta, säger han och fortsätter:
– Det viktiga är att man reagerar om man ser något, och tar det till nästa instans för att man ska kunna ta nästa steg, om man ska polisanmäla eller om det är ett samtal med berörda eller vad man ska göra. Vi jobbar mest med kränkningar mellan barn och elever. Men om det är en vuxen som utsätter ett barn då är det värre. Barn ska vara trygga på sin skola eller förskola.
Den misstänkte har varit anställd i kommunen i över 20 år. Anders Pantzar har i en tidigare intervju sagt att det i det här fallet rört sig om ett mindre antal elever.
Men hur vet ni att det inte är fler barn som skulle kunna beröras?
– Det vet vi inte, det kan vi inte säga. Det är de som vi tror att vi har bevis för på något sätt. Men det är också därför vi gör detta tillsammans med polisen.
Anders Pantzar tillägger att han inte vill spekulera utan låta polisen göra sin utredning i första skedet.
– Polisen kan ju få fram i sin utredning att det är fler som är drabbade och då måste vi gå ut med det. Eller att de inte får fram mer, och då måste vi informera det och då kan vi få fram att det är fler.
När kommer ni gå ut med information?
– Jag tänker att vi behöver gå ut med information till alla vårdnadshavare på den berörda skolan om vad som hänt. Men vi vet inte när vi kommer göra det. Men vi har en kommunikation med polisen och jag vet mer om det efter helgen.
När det gäller personalen på den aktuella skolan så har de erbjudits stöd via företagshälsovården och enligt Anders Pantzar har elevhälsan kontakt med barnen.