Vill skänka kulturskatt - oklart om den kan tas omhand

Museiföreningen vill skänka samlingarna på Charlottenborgs slott och Industrimuseet till kommunen. Men då ställs krav på förvaring, krav som i dag inte uppnås.

Museiföreningen vill skänka samlingarna på Charlottenborgs slott och Industrimuseet till kommunen.

Museiföreningen vill skänka samlingarna på Charlottenborgs slott och Industrimuseet till kommunen.

Foto: Carolina Byrmo, MVT arkiv

Motala2020-11-08 08:00

Motala musei- och hembygdsförening vill skänka sina samlingar till kommunen. I dag visas dessa på Charlottenborgs slott och Industrimuseet. Från kulturförvaltningens sida ser man mycket positivt på förslaget och man menar att samlingarna har ett stort kulturhistoriskt och ekonomiskt värde. 

– Det är en stor samling av konst och föremål som man köpt och fått skänkt till sig. Det utgör ju grunden i kommunens museala verksamheter, säger kulturstrateg Karin Jerneld.

Men överlåtelsen sker under förutsättning att kommunen på ett fullgott sätt kan hantera och förvara föremålen.

– Vi har i föreningen inte själva möjlighet att ta hand om samlingarna. Samtidigt är vi angelägna om att de visas upp. Vi skulle kunna lägga allt i en lada, men vi vill att allmänheten ska ta del av det. Där finns ju dyrgripar som Jungfru Isbergs samling, säger föreningens ordförande Per-Gunnar Andersson.

I kommunen förs just nu diskussioner om hur man ska ta hand om sina egna föremål- och konstsamlingar. Den inventering som tidigare gjorts behöver uppdateras så att man har koll på kommunens innehav och verken som i dag finns utspridda i förråd runt om i kommunen behöver samlas på en plats. Därför finns också en oro för att, om kommunen inte kan ta hand om föreningen samlingar, att dessa ska skingras. I ett internt dokument skriver man att Motala då kan : "förlora en oersättlig del av sin historia och grunden i två av de kommunala museerna".

– För att kommunen ska kunna visa att vi kan ta hand om deras samlingar behöver vi kunna visa att vi kan ta hand om det som vi redan har. Den här förfrågan gör de kraven ännu viktigare, säger Karin Jerneld.

Per-Gunnar Andersson är dock inte orolig för att kommunen inte ska hitta en lösning.

– Vi har bara mötts av positiv respons hittills. Jag tror att de kommer att lösa det här, säger han.

Har ni någon tidsgräns för när ni måste ha ett besked?

– Nej. Det viktiga för oss är att det blir en bra lösning, inte att det ska gå snabbt, säger Per-Gunnar Andersson.

Karin Jerneld intygar att det inom kommunen finns ett stort intresse för samlingarna och att alla inblandade är överens om att det är viktiga frågor att lösa. Hon menar också att de ytor för förvaring som verksamheten föreslagit på Rundradiomuseet skulle räcka även för föreningens samlingar.

Karta: Motala Industrimuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!