I många år har Motala haft en förhållandevis hög arbetslöshet, framför allt för personer mellan 18 och 24 år. I jämförelse med de andra kommunerna i Östergötland har Motala oftast haft högst andel arbetslösa ungdomar.
För drygt tio år sedan var Motala bland de tio kommuner i landet med högst ungdomsarbetslöshet.
Men de senaste åren har kurvan gått i rätt riktning och allt fler Motalaungdomar har fått jobb. I Arbetsförmedlingens senaste statistik, från mars 2023, var Motalas ungdomsarbetslöshet nere på 9,6 procent. Det motsvarar 187 personer.
Per Engdahl är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Motala och har noterat den positiva utvecklingen.
– Tidigare har vi haft stora projekt med kommunen och de har gett goda resultat. Men de senaste åren tror jag sänkningen beror på att vi har haft en stark arbetsmarknad. Framför allt i den västra länsdelen, där det gått bra under en lång tid, säger Per Engdahl.
Han konstaterar att Motalas ungdomar gynnats av att det funnits många jobb även i Vadstena, Mjölby och Linköping som ligger inom bra pendlingsavstånd. Många Motalabor jobbar till exempel på Väderstad AB (tidigare Väderstad-Verken) eller Toyota i Mjölby. Att allt fler unga har kunnat få arbete hör även ihop med en kompetensbrist som finns på arbetsmarknaden.
– Först tittar man kanske på en 35-åring med erfarenhet. Men när de med erfarenhet redan har jobb väljer arbetsgivarna ungdomar utan mycket erfarenhet, men med rätt inställning. I vården till exempel har de väldigt svårt att anställa just nu, även personer utan utbildning. Mitt enda råd just nu till unga personer lyder så här: Sök jobb, sök jobb, sök jobb! För det finns.
De senaste månaderna har det pratats mycket om inflation, höjda matpriser och ekonomiska bekymmer i Sverige. Men på arbetsmarknaden syns inte oron över ekonomin. Åtminstone inte än.
– Man ska inte tro som ungdom att vi är i en lågkonjunktur och att det inte finns några jobb. Det är nu man ska söka. Sedan kanske vi går in i en lågkonjunktur längre fram, men än så länge har vi inte sett någon avmattning på arbetsmarknaden, säger Per Engdahl på Arbetsförmedlingen.
Det fanns en tid då många av Motalas ungdomar gick nästan direkt från skolbänken till ett jobb på Luxor eller Electrolux. Men i takt med att industrierna skalade ned sin verksamhet fick kommunen allt större problem med arbetslöshet.
När ungdomsarbetslösheten var som högst, 2011, låg den på över 31 procent. Sedan dess har den gradvis minskat. Under pandemin blev fler Motalaungdomar arbetslösa igen, men många andra kommuner drabbades betydligt hårdare. Särskilt där många av jobben är kopplade till besöksnäring och restauranger.
– Hela västra länsdelen, däribland Motala, hade en väldigt bra återhämtning efter pandemin också, säger Engdahl.
Det finns dock orosmoln fortfarande. Ett problem är att mer än hälften av de arbetslösa ungdomarna saknar en gymnasieexamen.
– Där har vi en utmaning, att se till att de blir mer attraktiva på arbetsmarknaden. Även om det inte behövs för alla jobb ses en gymnasieexamen som en kvalitetssäkring. Så om man bara har förgymnasial utbildning rekommenderar jag att man söker sig till en vuxenutbildning eller en av våra arbetsmarknadsutbildningar, säger Per Engdahl.
Dessutom visar statistiken bara hur många som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det finns sannolikt fler arbetslösa som inte skrivit in sig.
– Vi vet inte hur stort problem det är, men det finns så kallade hemmasittare, som varken jobbar, studerar eller söker jobb. Det kan finnas ett mörkertal, med arbetslösa som inte är inskrivna hos oss.
Motala är inte ensamt om att ha minskat ungdomsarbetslösheten. I hela landet har trenden varit positiv. Och även om Motala sänkt siffran mer än många andra kommuner, är ungdomsarbetslösheten hög jämfört med resten av länet och landet. Enligt statistiken från mars är Motala 83:e sämst av Sveriges 290 kommuner.
Så hur kan det bli bättre?
– Jag vågar knappt säga det, börjar Per Engdahl.
Sedan säger han det:
– Om Lalandia kommer hade det givetvis gett oss helt andra förutsättningar. Det skulle skapa många instegsjobb kopplat till besöksnäring, som jobb inom restaurang. Men oavsett hur det blir med Lalandia tror jag turism och besöksnäring blir viktigt för att vi ska ta steget fullt ut och växla om från industrin.
Texten skrevs innan beskedet kom om att Motala kommuns detaljplan för Lalandia upphävs.