Motala avbildas i arkitektpodd

Podcasten Staden lyfter Motala och dess historia i sitt senaste poddavsnitt. "Det var många som ville att vi skulle åka dit" säger Dan Hallemar.

Motala avbildas i arkitektpodden Staden.

Motala avbildas i arkitektpodden Staden.

Foto: Thomas Augustsson/TT

Motala2020-10-03 18:30

Från Baltzar von Platens kanaldrömmar via Motala verkstad och till Lalandiaplanerna. Podcasten Stadens 119:e avsnitt handlade om Motala och dess arkitektur och historia.

– Vi har ganska engagerade lyssnare och för ett år sedan så frågade vi om vilka städer i Sverige vi skulle titta på. Vi fick massa svar och då vann Karlshamn. Motala kom tvåa och vi la det på hyllan för kommande avsnitt. Nu under pandemin blev de städer som vi kunde åka till mer aktuella än de som var längre bort, säger Dan Hallemar, redaktör på Arkitektur Förlag.

Podcasten Staden drivs av Dan Hallemar och Håkan Forsell och produceras tillsammans med Sveriges Arkitekter, tidskriften Arkitektur och ÅWL Arkitekter. Den startade podden 2013 och har under tiden berört städer både i och utanför Sverige.

– Vår ambition är att undersöka och berätta om städer. Varför de ser ut som de gör och varför de blev som de blev, och utgångspunkten är det vi kan se, säger Dan.

Han berättar även att lyssnarnas engagemang för att få höra ett avsnitt om Motala varit stort.

– Det var många som ville att vi skulle åka dit. Det vi gör är ju lite av ett fältarbete. Vi försöker träffa folk som vet mer än vi. För att på riktigt lära känna en stad måste man flytta dit och bo där i tio år, men då skulle det bli så få avsnitt, skrattar Dan och fortsätter:

– Alla kan lära sig att se, men för att man ska se saker så måste man ju få syn på dem. Inget har ju uppstått av en tillfällighet, utan allt har ju en koppling rent historiskt.

Vad fick ni med er från Motala?

– Jag själv är uppvuxen i Berg, och hade ändå en liten relation till Motala. Det var djupt fascinerande att se vilken betydelse Motala haft i olika tider. När man ser den där stillsamma småstaden idag så kan man knappt tro det drama som vi stötte på när det gällde verkstan och dess historia. Hur det Brittiska inflytandet såg ut och hur hela industrialismen ändå uppstår där på något sätt. 

Dan berättar vidare att det historiskt sett är så att det är på de små platserna som de stora viktiga rörelserna sker medan man i stora städer sysslar med administration.

– Det kanske mest förvånande var egnahemsrörelsen som fanns, den kände jag inte till. Grunden är ju att rörelsen stoppade emigrationen till USA. Att det första bandaget på den blödande emigrationskroppen Sverige sattes på i Motala hade jag ingen aning om. Så det var kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!