Motala bäst i länet på ekologiskt

När det gäller ekologisk mat tillhör Motala de mest framstående kommunerna i landet. Det framgår av Ekomatligan, en sammanställning som nyligen släpptes av Ekomatcentrum.

Enhetschef Robert Ringman, tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson och måltidschef Margaretha af Trolle vid prisutdelningen.

Enhetschef Robert Ringman, tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson och måltidschef Margaretha af Trolle vid prisutdelningen.

Foto: Motala kommun

Motala2018-06-20 14:00

När Ekomatcentrum presenterar den senaste upplagan av Ekomatligan, där man tittar på ekologisk mat i offentlig sektor, hamnar Motala på en sjunde plats av landets 290 kommuner. Och i Svekomatligan, svensk-ekologiskt, hittar man kommunen på sjätte plats. Det innebär också att Motala toppar båda listorna för Östergötland.

– Det är jätteroligt att Motala ligger så långt fram jämfört med många andra kommuner i Sverige. Ända sedan 2007 har det varit ett uttalat politiskt stöd för att satsa på ekologisk, giftfri mat i våra förskolor, skolor och äldreomsorgen, säger måltidschef Margaretha af Trolle på kommunens hemsida.

52 procent av den mat som serverades i Motala kommuns offentliga kök under 2017 var ekologisk. 37 procent var både svensk och ekologisk.

Inom måltidsverksamheten försöker man att köpa närodlade råvaror i så hög utsträckning som möjligt, inte minst för att mat som fraktas långt inte är bra med tanke på utsläppen. Margaretha af Trolle tycker emellertid att det är ännu viktigare att tänka ekologiskt.

– Bara för att det är närodlat behöver det ju inte betyda att det är bra ur miljösynpunkt, påpekar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om