"Hade inte klarat oss om vi skulle behöva köpa in allt"

Ökade foderkostnader och höga elpriser slår hårt mot ridskolor i Motala-Vadstenaområdet. Aktörerna har tvingats se över sina omkostnader och samtidigt behövt höja stallhyror och terminsavgifter.

Katten Doris vilar tryggt på Sunlights rygg, helt ovetandes om de tuffa omkostnader Maggan Forsberg och Mia Axén brottas med.

Katten Doris vilar tryggt på Sunlights rygg, helt ovetandes om de tuffa omkostnader Maggan Forsberg och Mia Axén brottas med.

Foto: Rita Furbring

Motala2023-02-08 10:44

Lotta Falkhede Elf, som driver Kolsbro Häst & Fritid sedan 2009, har sett ett minskat elevantal, både på sin egen anläggning i Vadstena, men också på Boxholms ridklubb, där hon arbetar extra som ridlärare.

– Det började redan under pandemin. Vi hade en jättebra verksamhet i Vadstena som vi kunde hålla igång, men såg en liten minskning redan då. 

Generellt tror Lotta att många ridskoleverksamheter fått det tuffare nu, vilket genererar i höjda terminsavgifter. Det inkluderar henne själv.

Kolsbro Häst & Fritid har i dag omkring 45 medlemmar och verksamheten har successivt minskat. Delvis på grund av sämre lönsamhet.

– Det är svårt att leva och ta ut ordentlig lön, man jobbar ideellt, säger hon.

undefined
Lotta Falkhede Elf på Kolsbro Häst & Fritid, jobbar extra som ridlärare i Boxholm också för att utöka inkomsten.

För att hålla elpriserna nere på anläggningen har Lotta Falkhede Elf tagit till åtgärder som att stänga av element i utrymmen som inte används. Hon har också lite solceller som hon hoppas ska underlätta driftskostnaden.

Vad gäller ökade foderpriser säger hon att för egen del finns det mycket egenproducerat foder. En räddning.

– Vi hade inte klarat oss om vi skulle behöva köpa in allt.

På Stall Nyckelby vid Norrsten började Maggan Forsberg och Mia Axén redan förra våren att prata om de ökade foderpriserna.

– Hur möter vi det här? Vi tittade på alla våra kostnader, säger Maggan och förklarar att de bland annat valde att säga upp olika avtal som verksamheten kände att de kunde avvara. 

undefined
För att spara in på elen har Maggan Forsberg och Mia Axén stängt av strömmen till elvattenkopparna i stallet. Hästarna får vatten i hinkar.

De höjde så småningom stallhyrorna för privatryttarna, med 20 procent. Även terminsavgiften gick upp under förra hösten, samtidigt utökades antalet lektioner något, framhåller ridlärarna.

– Vi visste inte hur alla skulle reagera, medger Mia.

Båda upplever dock att det funnits en förståelse för prishöjningarna.

När elpriset rusade i slutet på förra året togs även beslutet att stänga av elen till stallets elvattenkoppar som finns i boxar och spiltor. Nu får hästarna vatten i hinkar.

Men det är inte bara negativt, menar Maggan.

– Då ser man också hur mycket vatten de får i sig.

Att ha elen runt hagarna avstängd nattetid är en annan besparing Nyckelby gjort.

Några större elevtapp har inte ridlärarna märkt av.

– Men där man varit flera i familjen som rider, där tappar vi, säger Maggan.

Under 2022 hade verksamheten omkring 270 medlemmar. Att driva ridskola skapar dock inte bara oro när foder- och elpriser sticker iväg.

Maggan och Mia berättar att de valt att minska ner antalet elever i ridgrupperna för att inte alla hästar ska behöva gå samtliga pass. Att ha hållbara "arbetskamrater", menar de är också en investering eftersom det är både dyrt och en utmaning att hitta nya hästar som uppfyller nödvändiga kriterier.

– Det är jättesvårt att hitta hästar, säger Mia Axén.

undefined
"Det finns en gräns för hur mycket vi kan höja priserna mot våra ridskoleelever och hyresgäster", säger Mikael Öreteg, ordförande i MORF.

Mikael Öreteg är ordförande i Motala Ryttarförening (MORF), en ideell förening med cirka 150 medlemmar. Verksamheten hyr anläggningen i Solsätter av kommunen. Det gör att klubben inte brottas med elkostnader på samma sätt som flera andra aktörer. Däremot är de höjda foderpriserna kännbara.

– Vi kan inte sluta köpa foder. Samtidigt kan vi inte kompensera våra intäkter i den takt kostnaderna ökat, säger Mikael.

På MORF har man märkt av ett litet tapp av elever och verksamheten har höjt både stallhyror och terminsavgifter.

– Vi var tvungna för att ha råd att betala våra räkningar.

Mikael Öreteg säger att det finns en viss oro framåt, om driftskostnaderna fortsätter öka.

– Det finns en gräns för hur mycket vi kan höja priserna mot våra ridskoleelever och hyresgäster. Om de drar, då sitter vi här.

undefined
Maria Holmertz på Korsbäcks ponnyridskola ser en kostnadsökning på många olika områden. Strö och pellets, säger hon, har blivit både dyrare och svårare att få tag på.

Maria Holmertz på Korsbäcks ponnyridskola i Borensberg, framhåller att allting som verksamheten kräver blivit dyrare. Som ströpellets, där hon kunde få en 14 kilos säck för 30 kronor tidigare. Nu kostar den 100 kronor.

– Och det har blivit jättesvårt att få tag på både kutterspån och ströpellets, framhåller hon.

Maria som använder både hö och ensilage till sina hästar, säger att hon har turen att ha en bra kontakt sedan många år, som bara höjt priset några gånger.

För att spara el har bland annat belysning med sensorer installerats. Även gamla lampor byts nu ut till led, säger hon.

Att inte tända upp ridbanan långt innan man går ut – och släcka så fort man är klar, är rutiner som sköts bättre nu.

Maria Holmertz försöker också se till så att inte lampor utomhus tänds i onödan när det ska packas höpåsar.

– Nu får man ha pannlampa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!