Moderaterna utlovar stabilitet – räds inte tuffa beslut

Fyra års styre. Tre kommunalråd. Nu lovar Moderaterna partiinternt lugn, tillväxt och ekonomisk stabilitet – och räds inte tuffa beslut.

Moderaternas Mark Henriksson och Charlotte Widegren hoppas få fortsätta styra. I fokus står ekonomin och skolan.

Moderaternas Mark Henriksson och Charlotte Widegren hoppas få fortsätta styra. I fokus står ekonomin och skolan.

Foto: Rita Furbring

Motala2022-09-08 14:13

Val 2022

Spara 30-40 miljoner kronor om året. 2018 gick M till val på något så ovanligt som besparingar. Dagens toppnamn, Mark Henriksson, är nöjd med hur ekonomi skötts. Men med större utmaningar än väntat, pandemi och Ukrainakrig har kraven på verksamheterna inte blivit så höga som man tänkt. Därför lovar både han och parhästen Charlotte Widegren att löftet står fast även för 2022-2026.

– Vi har fortsatt problem att de kommunala verksamheterna växer mer än vad de borde, säger han.

Vallöften brukar vara hallar och satsningar. Har ni det också?

– Det är ganska oansvarigt att med en skenande inflation, höjda räntor och osäker omvärld lova saker utan finansiering, säger hon.

Att alla partier inte tycks dela den verklighetsbilden ser M som ett stort problem. De jämför med andra kommuner och ser andra ha billigare drift.

Frågar du på en förskola eller i hemtjänsten så upplever de nog inte att de har ett överflöd av pengar.

– Så är det nog. Det har jag respekt för. Men vi behöver se på hur vi är organiserade. När exempelvis Sagomossens förskola byggs om skapas synergier för 1,8 miljoner. Sänkt kostnad för städ och mat gör att vi kan lägga mer på pedagoger, säger Mark Henriksson.

Eftersatt underhåll av gator, byggnader och belysning skapar ökade kostnader. Alliansen har avsatt mer pengar än tidigare, men mer behövs.

– Vi kommer agera. Men vi får se hur förutsättningarna är att helt förverkliga det, säger han.

Enligt M kan skolor, förskolor och äldreomsorg behöva betala mer för framtida underhåll på sina hyror. Men helst ser man andra lösningar. Som prioriteringar.

– Man vill aldrig ta bort fungerande verksamheter. Men når vi till ett läge där det måste göras vill jag sätta ner foten och säga att våra barn, utbildning och äldreomsorg är viktiga, säger Charlotte Widegren och klargör att icke-lagstadgad verksamhet då kan försvinna.

En annan utmaning är behovet av äldre- och LSS-boenden, förskolor, skolor och idrottshallar. Totalt finns önskemål på två miljarder. De är nödvändiga enligt M för att locka fler skattebetalare och fler företag – och öka kommunens intäkter. Tillväxt är lösningen, men hur ska det betalas?

– Platen har många fastigheter. Där finns möjlighet att jobba med försäljning för att finansiera välfärden, säger Henriksson.

S, V och MP har protesterat högt om bolagisering och kommunkoncern. Frågan är pausad, men M stänger inte dörren.

– Det finns andra lösningar också. Platen kan sälja fastigheter och bygga åt kommunen, säger han men föredrar ändå en koncern.

2018 talade M om att sälja 1400 lägenheter, men backade senare. I dag vägrar man säga något antal.

– Men annars kvarstår bara alternativen drakoniska nedskärningar i investeringsvolymerna, skattehöjningar eller extrema nedskärningar i välfärden, säger han.

Även inom andra områden är Platen en nyckel. Som segregationen. Där önskas samarbete med föreningar man även bostadsområden med olika boendeformer, vilket saknas i stiftelsens stora hyresområden Ekön, Charlottenborg och Väster.

– Där borde vi jobba mer mot bostadsrätter för att få en blandning. Att äga sin bostad skapar en långsiktig stabilitet och en känsla av stolthet, säger Henriksson.

Det är socioekonomiskt utsatta områden. Har boende där råd att ombilda till bostadsrätter?

– Det byggs ju nya lägenheter också. Det kommer alltid att finns hyresrätter, säger han.

Nya lägenheter blir ofta dyra. Var ska de som inte har råd bo?

– Det jobbar vi med, säger han och tar SBB:s bygge i Råssnäs som exempel:

– Där byggs nya lägenheter som moduler för att hålla nere kostnaden.

Förra valrörelsen sa M inget om en kommunkoncern. Däremot att låta andra bygga och driva. Att kommunen trots det själv ska bygga ishallar för 295 miljoner menar Mark Henriksson handlar om en avvägning i varje enskilt läge. Och M tycker fortfarande att kommunen inte ska göra allt själva. Inom förskola och skola är därför Kunskapsförskolan och Kunskapsskolan på väg in. Någon oro för att behöva ta över elever som med Fria Intermilia finns inte.

Även inom äldreomsorgen har man tagit in privata alternativ. Nämndemansgatan är ett omdiskuterat exempel samtidigt som M-försöket att lägga ut även Strömsborg på entreprenad föll då SD ändrade sig. Efter det har inte ämnet lyfts igen.

– Oppositionen var tydlig att dörren har varit stängd, säger han.

2018 satte M som mål att upphandla halva äldreomsorgen. I dag vill man inte sätta någon siffra.

Även inom stadsutvecklingen har man tagit hjälp av andra. Serneke utvecklar GMV och Point Properties Stora Torget. Nu hoppas M även på bostäder i Kanalstråket, gärna genom att bilda gemensamt bostadsbolag med privata aktörer.

– Det kan ge en helt annat utväxling på kommunens kapital när andra också går in med kapital och kunskap. Man blir starkare med andra, säger Henriksson.

Finns det risker med att ge andra rådighet över kommunens utveckling?

– De är stora börsnoterade bolag som vill tjäna pengar, men det ska gynna oss också. Jag ser det som väldigt positivt, säger Charlotte Widegren och lyfter att kommunen har rådighet genom detaljplane- och bygglovsprocessen.

Näringslivet är också en stor M-fråga. Där har man framför allt gjort pandemiinsatser.

– Och vårt näringsliv har gått ganska starkt ur pandemin. Nu ser vi att Motalas företag växer, säger Mark Henriksson.

Som vallöften finns mer verksamhetsmark för att locka fler företag, bättre dialog, ett näringslivsråd och en översyn av myndighetsutövningen för att skapa smidigare kontakter med kommunen.

– Vi har ökat jättemycket i mätningar av hur nöjd man är med kommunens service, säger Widegren.

En viktig näringslivsfråga är tillväxten. De tar centrum som exempel; 200 nya bostäder och en flytt av vuxenutbildningen dit skulle öka företagens förutsättningar.

– Det är kommunens roll att skapa sådana förutsättningar, säger Henriksson.

2018 lovade M att återskapa särskilda undervisningsgrupper. Nu finns insatser, men i annan form genom "trygga bo" på respektive skola och en mindre verksamhet för barn med större behov. Men Charlotte Widegren, i dag ordförande för bildningsnämnden, öppnar för mer.

– Vi ser att diagnoserna ökar, så någon form av resursskola kan bli nödvändigt, säger hon men vill inget lova.

Samtidigt dömer hon ut S/V/MP-tänket "en skola för alla". I ett försök att inkludera alla elever i vanlig klassrumsundervisning har istället elever med svårigheter exkluderats menar hon:

– Jag vill hellre se "en bra skola för alla".

M var också med och öppnade Godegårds skola. Men dåvarande bildningsnämndsordföranden, Mark Henriksson, sa nej.

– Jag håller fast vid att det utifrån ett ekonomiskt och organisatoriskt perspektiv inte var optimalt, säger han.

Fullmäktige valde dock att öppna som en landsbygdssatsning. Men M ser utmaningar med små skolor och påpekar att det även handlar om kvalitet.

– Jag är ambivalent, men det främsta är att ge eleverna kunskap. Kan vi inte det så kan vi inte behålla de små skolorna. Kvaliteten går före allt annat, säger Widegren.

Frågan är aktuell. I en ny utredning föreslås att Österstad skola bantas eller läggs ner.

– Vi får värdera underlaget. Men till skillnad från Godegård finns där flera skolor inom ganska korta avstånd, säger Henriksson.

2018 sa ni att skolor som når målen ska vara kvar oavsett elevantal. Var står ni i dag?

– Så har vi jobbat i Godegård. Men den ekonomiska situationen förvärras och kompetensförsörjningen försvåras. Det är avväganden som får göras. Vi behöver se allt med öppna ögon, säger han.

M har haft det turbulent. Först ett kommunalråd som döms och vägrar avgå. Sedan en efterträdare som avgår med intern kritik om bland annat dålig kvinnosyn vilket backas upp av flera andra kvinnor. Nu lovar M att man funnit lugn.

– Även om det varit turbulent så har det varit stabilt på andra poster. Jag ser inget annat än att det skulle fortsätta så här, säger Henriksson.

Om det varit stökigt internt, har det varit desto mer stabilt i Alliansen. Enligt Mark Henriksson har man haft samsyn i alla frågor. Så även om M är störst så bestämmer man inte allt.

På riksplan öppnar ni dörren för SD. Var står ni lokalt?

– Man har öppnat att enas om budget. Jag tror inte att det handlar om regeringssamarbete. Men vi är Moderata samlingspartiet så vi kan samarbeta med alla partier i olika frågor, säger Widegren.

Men att bjuda in andra partier i ett Motalastyre är man tveksamma till.

– Och jag tror att det är bra med minoritetsstyre. Då måste man förankra politiken mer, säger Henriksson.

Näringslivet är viktigt för Moderaterna. Därför väljer Mark Henriksson och Charlotte Widegren att fotograferas på Motala Expo.
Näringslivet är viktigt för Moderaterna. Därför väljer Mark Henriksson och Charlotte Widegren att fotograferas på Motala Expo.
Moderaterna valet 2022

Antal mandat idag: 15 stycken

Antal mandat efter valet: De börjar på 17 och ändrar sedan till 20. "Vi tror att vi kommer att öka".

Viktigaste valfrågan: "fortsatt fokus på tillväxt och därigenom generera ett större skatteunderlag för att kunna leverera i våra kärnverksamheter."

Viktigaste framtidsprojektet för Motala kommun: "Långsiktigt hållbar ekonomi för att kunna leverera den bästa välfärden till våra medborgare". 

Vad är det första som ni gör om ni vinner valet: ”sätter full fart framåt”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!