I september polisanmäldes en medarbetare på Mariebergsskolan i Motala för sexuellt ofredande mot elever. Enligt vittnesuppgifter skulle det röra sig om beröringar på sexuellt sätt.
Den utpekade mannen dog kort efter skolans polisanmälan – vilket har en avgörande betydelse för brottsutredningen. Eftersom inget åtal kan väckas är förundersökningen nu avslutad.
– Jag har fattat beslut om att förundersökningen läggs ned. Det är en stark huvudregel att om en misstänkt person avlider så driver man inte förundersökningen vidare, säger kammaråklagare Herman Ferner.
Nedläggningen har dröjt en månad eftersom åklagaren har väntat på ett formellt besked om dödsfallet, som behöver registreras hos Skatteverket. Åklagaren fick ärendet på sitt bord kort efter att den misstänkte hade gått bort och utredningsarbetet bromsades då:
– Utredningsarbetet har gått på sparlåga.
– Själva utredningen har inte drivits framåt. Det som gjordes inledningsvis var anmälningsupptagning och inhämtning av uppgifter från anmälarna. Det är inga regelrätta förhör hållna.
Åklagaren vill inte avslöja hur många skolbarn som finns i ärendet mer än att det rör sig om "flera målsägare". I och med nedläggningen av utredningen är många frågor fortfarande obesvarade, till exempel om det finns fler utsatta personer och om det fanns någon grund i anklagelserna.
Är det inte viktigt att fortsätta utreda för att få klarhet i det?
– Jag förstår den synpunkten, att man kan vilja att någon ska titta på det här så att det ska bli mer klart och man kan hitta personer som kanske behöver hjälp. Men utifrån hur lagstiftningen ser ut så blir det inte en uppgift för polis och åklagare i en sådan här situation. Det är i så fall skolan, kommunen och socialtjänsten, säger Herman Ferner.
I en tidigare intervju har Motala kommuns bildningschef Anders Pantzar sagt att verksamheten i första hand inväntar polisutredningen. Om förundersökningen läggs ned vill kommunen "gå till botten med" och göra en egen utredning kring uppgifterna om misstänkta sexbrott på Mariebergsskolan samt granska kommunens agerande i ärendet.
– Det kommer att ske ganska snart. Vi har förberett det arbetet och haft kontakt med extern part som kan göra den typen av utredningar. Det formella beslutet tas i början av nästa vecka, säger Anders Pantzar.
Har kommunen vetat om att polisutredningen har gått på sparlåga?
– Vi har vetat att det troligen blir nedlagt när det finns en dödsattest, säger Anders Pantzar och fortsätter:
– Hade man fått önska skulle man ju vilja att polisen hade gjort en fullständig utredning naturligtvis. Om så inte är fallet måste vi försöka bilda oss en uppfattning om vad det är som har hänt, säger Anders Pantzar.
På kammaråklagare Herman Ferners bord ligger fortfarande en polisanmälan om misstänkt tjänstefel kopplat till händelsen på Mariebergsskolan. Den utredningen fortsätter men är fortfarande i sin linda, uppger han.
– Tjänstefelet handlar om arbetsgivarens hantering av personalärendet, alltså agerandet mot den misstänkta personen i sin egenskap av anställd, säger Herman Ferner.
Han fortsätter:
– Den utredningen är på ett så tidigt stadium så jag vet inte om jag har jättemycket mer att säga just nu.