Vi skrev nyligen om den sten som hittats i Björkelundsområdet.
– Tittar man på den i sig ser det ut som en ordinär väghållningssten, säger Malin Svarvar, antikvarie på enheten för plan och kultur på Länsstyrelsen i Östergötland.
Hon fortsätter:
– Den har väl helt enkelt visat för fastighetsägaren eller vem det nu var hur lång sträcka den ska hålla efter.
Stenens ålder är enligt henne osäker.
– Om man bara tittar på den ser den inte jättegammal ut och vad jag förstår så har denna typ av stenar använts ganska sent.
Malin Svarvar är även osäker på hur det övriga på framsidan ska tolkas.
– Det skulle kunna vara kvarter eller något annat. På landsbygden är vanligtvis fastigheten angiven. När stenen är i en stad vet man ju inte om de hade några andra beteckningar.
Det är ganska vanligt att dessa stenar hittas i diken och vid vägkanter på landsbygden, men kanske ovanligt att de finns inne i en stad uppger hon.
Släktforskande Motalabon Carina Åkesson har information om "J.P Bromander", "Flora Sjösten" samt "1790" på stenens baksida och särskilt om Bromander som hon sökte efter på nätet
– Då hittade jag hans födelsedatum och årtalet för det.
Åkesson sökte sedan i kyrkböcker och har en teori om baksidan.
– Han gifte sig 1790 med Flora Sjösten. Det var ju det som stod på baksidan. Då kan man ju fundera på om det är en slags minnesten.
Hon frågar sig om den är återanvänd eller om sidorna hör ihop.
Bromander, född i Vadstena, var grosshandlare. Carina Åkesson har inte forskat så mycket om Sjösten men vet bland annat att hon kom från Väversunda.