”Möten med minnen” är ett projekt där svenska museer tar fram specialanpassade visningar för personer med en demensdiagnos och genomförs med stöd av Alzheimers fonden. Visningarna är kostnadsfria och har arrangerats i olika former sedan 2013.
– Det är bra med kulturupplevelser när man har en sådan sjukdom. Det kan både erbjuda ett avbrott i vardagen, lite avkoppling, och så blir det ett tillfälle att samtala kring minnen. Visningarna är upplagda så att man låter hela gruppen prata, det blir mer en diskussion snarare än en regelrätt visning. Det blir ofta samtal kring det som visas eller det som ses, säger Camilla Gullin, museiintendent på Motala kommun.
På dagens evenemang på Husbygården deltar sex personer i ett litet konferensrum. I bakgrunden spelas musik och på en projektorduk visas gamla bilder från Motala, samtidigt som Rolf Magnusson och Åke Lindberg berättar historier kopplade till bilderna.
– Vi har varit på demensboenden några gånger tidigare, och då har vi sett ser vi att det har väckt minnen. När man ser en bild så helt plötsligt kommer man kanske ihåg någonting från förr. Det är det som gör att det är viktigt tycker jag, att kunna visa hur det var en gång i tiden. Och att de då kan återupptäcka de här minnena. Jag tror att det har en ganska stor betydelse för dem som kommer, säger Åke Lindberg.
Bildvisningen avslutas med fika. Helene Engarås som är vik. enhetschef för Husbygården är nöjd och tycker att konceptet ”Möten med minnen” är toppen.
– Jag tror att det har jättestor betydelse för de äldre, just det här att, det som är längre tillbaka i tiden, är ofta det man kommer ihåg. Då man tex får se bilder och musik som påminner om sådant man varit med om tidigare så får det en att minnas och komma tillbaka, hurdant det var förr i tiden. Det är viktigt för självförtroendet också att få känna att man är med och förstår.
Hela vårens program finns på kommunens hemsida. Visningarna kan man gå på tillsammans med en närstående eller följeslagare. Trots att ”Möten med minnen” riktar sig till alla med en demensdiagnos så är det långt ifrån alla i målgruppen som deltar, något som man hoppas att det blir ändring på.
– Vi på kommunen samarbetar med äldreboenden här i stan, så vi upplever att det är lätt att nå ut där vi har en kontakt. Det är svårare att nå dem som bor hemma, de som inte är knutna till något boende. Det är en grupp vi skulle vilja nå ut till ytterligare såklart, säger Gullin.