Ministern på kanalbesök - men utan löfte om mer pengar

Göta kanal visade sin bästa sida när näringsminister Ibrahim Baylan kom på besök. Men det var inte bara en härlig sommarvisit. Kanalbolaget ville också ha besked om renoveringarnas framtid.

w

w

Foto: Rita Furbring

Motala2020-06-26 17:40

Redan vid årets öppnande av Göta kanal bjöds ägaren in i form av näringsministern Ibrahim Baylan. Men som så mycket annat fick planerna ändras på grund av corona. Men när ministern nu gör sitt första besök utanför Stockholm så var Kanalbolaget snabbt framme och erbjöd att låta Ibrahim Baylan uppleva ”Destination Göta Kanal”.

– Samtidigt är vi en stor arbetsgivare. Det är runt 100 ungdomar som får sitt första jobb hos oss. Det är ju också viktigt att prata med näringsministern om, säger vd Roger Altsäter.

Han menar att Kanalbolaget behöver ta sina chanser att visa upp sig för ägaren.

Upplever ni att ni ibland glöms bort i konkurrensen med Stockholm?

– Ja, mellan varven är det så. Men vi är stora som arbetsgivare och som besöksmål och det behöver vi visa upp, säger Roger Altsäter.

Fredagens besök innebar därför att ministern fick en fullständig upplevelse av kanallivet. Allt från att träffa slussvärdar och kanalfår till att äta glass i Berg och luncha på Göta hotell. Och så en båttur naturligtvis.

– För mig som inte är född i Sverige är filmen om Göta kanal ett sätt att förstå Sverige. Det hänger väldigt ihop med vår självbild och hur vi är. Dessutom är det en fantastisk tillgång rent fysiskt för Sverige, säger Ibrahim Baylan.

Men lite allvar fanns också på agendan. Kanalen har renoverats för en halv miljard kronor, men att få ihop de pengarna från staten var inte helt enkelt.

Det tog tre, fyra år innan det landade. Till slut fick man förklara att om jobbet inte gjordes så skulle man behöva stänga delar av kanalen och ha den i små delar, säger Roger Altsäter.

Ibrahim Baylan är nöjd med de investeringar som gjorts och menar att kanalen är en viktig tillgång för Sverige, kulturellt och för besöksnäringen.

– Det är väldigt väl investerade pengar. Även om ingen av oss kunde ana att vi skulle ha en pandemi på halsen år 2020 så kan vi nu se väldigt många människor som semestrar inom landet, kanske för första gången. Utifrån det så har det varit en vältajmad investering, säger han. 

Arbetet är dock inte färdigt. Och under resans gång har man insett att det blå bandet varit i sämre skick än väntat. Därför har Kanalbolaget bett om ytterligare 120 miljoner kronor för att kunna färdigställa arbetet.

– Om vi skulle behöva stänga försvinner 360 arbetstillfällen över en natt och 300 över tid. Det är klart att vi vill visa upp oss och få förståelse hos ministern för behovet att färdigställa renoveringen, säger Roger Altsäter.

Men några löften om pengar ville ministern inte ge.

– Jag lyssnar och jag tycker att man argumenterar väl för sin sak. Jag tycker dessutom att man tar mycket väl hand om kanalen och jobbar på ett mycket mer systematiskt sätt än tidigare. Så det är klart att jag är positivt inställd, säger han och fortsätter:

– Men några direkta löften kan jag inte komma med. Särskilt i dessa kärva tider. Det lämnas inte vid sittande bord.

Staten har investerat en halv miljard, är det inte värt investeringen att få det färdigt?

– Det är en diskussion som vi får ta. Vi har satsat mycket pengar och det är klart att vi också är väldigt intresserade att ta det hela vägen framåt. Att det blev så dyrt beror ju delvis också på att det inte har underhållits tillräckligt systematiskt och bra, säger Ibrahim Baylan.

Göta kana

Arbetet med Göta kanal påbörjades år 1810 då Baltzar von Platen fått i uppdrag av Kung Gustav IV Adolf att skapa en förbindelse mellan Östersjön och Kattegatt. 

Vid grävandet av kanalen arbetade totalt 58 000 soldater som grävde för hand med spadar. 

Kanalen är 19 mil lång och går genom sju kommuner i Östergötland och Västergötland. 

Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar Göta kanal en 39 mil lång vattenväg genom Sverige och har totalt 58 slussar.  

Karta: Göta Hotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!