Efter två somrar med mycket vattenpest i Göta kanal, 2020 och 2021, har det i år varit lägre nivåer av den invasiva arten.
Nu kan man konstatera att samma sak gäller vid badplatser i Boren.
– Vi var ute och kollade Gröna plan och Strandbadet i Borensberg i fredags, då syntes det knappt till någon vattenpest alls. Vi har inte heller fått till oss att det är något problem i år och vi hoppas det förblir så, säger Nilla Downey, hälsoskyddssamordnare, Motala kommun.
Strandbadet hade, precis som Göta kanal, problem med vattenpest förra året.
Varför det är mindre i år kan beror på flera olika orsaker. Mängden kan också variera naturligt från år till år, berättar Nilla Downey.
– Under de senaste åren har stora insatser gjorts och stora mängder av vattenpest har tagits bort. Men vattenpesten är ju en invasiv art som har lätt för att spridas och växa till snabbt så det är viktigt att fortsätta hålla efter och rensa bort det som flyter upp vid stränderna så gott det går, säger hon.
Vattenpest ställer till problem eftersom det tar upp mycket plats och hindrar solljuset från att tränga ned, vilket påverkar annat sjöliv.
Om man hittar vattenpest i eget vatten ska den läggas i slutna säckar och lämnas som brännbart eller restavfall på återvinningscentralen. Inte i kompost. Det enligt en arbetsgrupp från länsstyrelsen, Motala och Linköpings kommun samt Tekniska Verken.