MP:s viktigaste valfråga: Klimatet, klimatet, klimatet

Klimatet och miljön står allra högst på Miljöpartiets prio-lista. Där, och inom flera andra områden, tycker de att de styrande kunde gjort bättre.

Klimatarbetet. Det är MP:s absolut viktigaste fråga förklarar Elias Hallén och Catharina Engström.

Klimatarbetet. Det är MP:s absolut viktigaste fråga förklarar Elias Hallén och Catharina Engström.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-07-21 05:00

Klimatet var den viktigaste MP-frågan i valet 2018 – och så även nu.

– Det kanske är ännu viktigare i dag, säger Catharina Engström.

Alliansen får beröm för att Agenda 2030-arbetet är igång. Det, medger MP, borde de själva gjort redan när de styrde. Men i övrigt tycker de inte att klimatet har prioriterats.

– Vi är rätt så besvikna. Man tar det inte på allvar, säger Elias Hallén och menar att miljön sällan ens varit på agendan.

Om MP skulle styra skulle de även vilja ha en mjukare syn på verksamheterna och kritiserar de styrande för att alltför hårt fokusera på ekonomin. MP vill istället lyfta ledorden ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Då behövs även ett breddat synsätt. När andra partier talar om minskat fossilberoende för kommunen vill MP få en minskning i hela samhället.

– Vi måste skapa förutsättningar så att alla kan göra bra val enkelt, säger han.

De lovar därför bättre och säkrare cykelvägar och cykelparkeringar, bättre förutsättningar att ladda elbilar, satsningar på förnybar energi, en solcellspark på Tuddarp och solceller på kommunens fastigheter. MP vill också göra en klimatfärdplan; en strategi om hur Motala ska bli klimatneutrala år 2030 – senast. Målet bedömer de som rimligt och jämför med Linköping som ska nå sitt redan 2025.

– Vi uppfinner inte hjulet. Många kommuner har sådana mål och vi kan stjäla idéer, säger han.

Utan ett MP-styre efter valet tror han dock att Motala får svårt att nå målet.

– Det finns färska rapporter om att det är bråttom. Vi måste snäppa upp tempot väldigt kraftigt, säger Catharina Engström.

De lyfter även vikten av klimatanpassning. Krisen är här och nu med skogsbränder, skyfall och översvämningar.

– Och vi måste ta hand om naturen; anlägga våtmarker och kolsänkor, ta hand om den biologiska mångfalden. Våtmarker ordnas i dag, men det är för att vi har fantastiskt duktiga tjänstemän. Jag upplever inte att frågan är prioriterad av den styrande politiken, säger Elias Hallén.

MP vill också ha mer ekologisk mat, KRAV-märkt och grönsaker i köken.

– Vi har en vegetarisk dag i skolorna. Vi fick blankt nej på vår motion om två dagar. Man kanske inte måste ha specifika dagar, men nyttja vegetarisk kost mer. För kosten är en väldigt stor del av utsläppen. Där kan vi påverka mycket som kommun, säger han.

Beslutet om gratis lördagsparkering i centrum grämer dem och beskrivs som "en riktig black om foten för Motalas klimatarbete".

– Det kan tyckas som en liten fråga, men för oss är det en viktig principfråga, för man premierar ett färdsätt som inte är hållbart och som inte ökar attraktiviteten och centrumhandeln, säger Hallén.

MP vill istället ha ett "bilglesare" centrum med bättre cykelvägar dit, gågator och p-hus i utkanten.

– Man vill kunna sitta ner och ha ett samtal utan störande ljud. Man vill kunna gå utan att hela tiden behöva se upp, säger han och fortsätter:

– Den högsta p-avgiften vi har är sex kronor i timmen. Jag tror verkligen inte att folk väljer bort att handla i centrum på grund av det.

I miljödebatten har frågan om konstgräs blossat upp. MP vill att granulatet och Borens IP utreds mer. De uppger att de flera gånger ställt frågor.

Ni är Miljöpartiet och säger att ni värnar miljön allra mest. Borde inte ni ställt tydligare krav?

– Det är bra att det görs nu. Och när vi frågat har svaren som vi fått varit att det här är bra planer som inte ska ge problem, säger Elias Hallén.

Hur ställer ni er till fler konstgräsplaner?

– Vi säger inte helt nej till det för vi ser nyttan för föreningarna, men vi behöver verkligen reda ut granulatet. Det finns ju andra alternativ också, säger han och de påpekar att man också behöver se över hur plasten ska samlas upp.

Beslutet om Borens IP vill man dock inte riva upp. MP förklarar att de också vill värna klubbens satsningar på damfotboll och integration.

Utifrån ledordet social hållbarhet vill man arbeta mer med jämställdheten i Motala. Även det anses man ha varit för osynligt under mandatperioden.

– En konkret åtgärd är att alla anställda får utbildning, blir medvetna om könsstereotypa roller och kan motverka det, säger Engström.

För att skapa en mer jämställd fritid för Motalaborna vill man höja bidraget till föreningar som jobba med jämställdhet och integration. Man vill även, av samma skäl, stärka kulturen genom höjda bidrag och kämpa för blandad bostadsbebyggelse.

– När det gäller planeringen för exempelvis förskolor är det bra att de är lite större och ligger strategiskt så att man kan komma från olika områden, säger hon.

Social hållbarhet handlar för MP också om att varje individ ska få den hjälp som behövs. Därför lovas ökad grundbemanning i vård, skola och omsorg samt kompetensutveckling.

Kommunens ekonomi kräver effektiviseringar för 30-40 miljoner i många år. Hur ska ni ha råd?

– Det måste finnas tillräckligt med personal och personal med kompetens. Så det kan handla om att se till att ha rätt kompetens på rätt plats och att organisera sig på ett effektivt sätt, säger hon.

De menar att pengar sparas om kommunen är en attraktiv arbetsgivare som lockar personal med rätt utbildning. Fler fasta tjänster istället för vikarier skulle också bli billigare då inhoppare, som inte känner verksamheterna, behöver mycket hjälp vilket belastar ordinarie personal.

Hur ska ni då ha råd?

– Vi behöver nog inte ta in så mycket mer personal. Vi menar att man kan organisera bättre, säger Elias Hallén och tillägger:

– Det bästa sättet att spara är att se till att medborgare som behöver stöd får det så tidigt som möjligt. Det kan innebär en initial kostnad, men i slutänden sparas både ekonomi och mänskligt lidande.

Alliansen gav under S, V och MP-styret saftig kritik för skötseln av ekonomin. Elias Hallén anser däremot att de lade en god grund för omställningen som Alliansen nu fortsatt. Den förbättrade kontrollen med månadsrapporter får de styrande beröm för, men han är noga med att lyfta att socialnämnden haft det kämpigt och att ekonomin "dopats med enorma statsbidrag".

– Det räddar kommunen ihop med statens insatser med exempelvis korttidspermitteringar som gjort att vi inte fått sänkta skatteintäkter, säger han.

– Så vi är inte så imponerade, fortsätter Catharina Engström.

Kommunens omfattande investeringslista anses behöva en tydlig prioriteringsordning.

Vad prioriterar ni?

– Det som är nödvändigt är skolor och förskolor. Barn och personal måste få rätt förutsättningar, men också för att ge energieffektiva byggnader, säger Elias Hallén.

Idén om att finansiera investeringarna genom en kommunkoncern och att nyttja Platens fastigheter sågas av MP.

– Hyresgästerna har kanske inte den starkaste ekonomin och behöver en stark bostadsstiftelse. Den stora vinsten med en koncern är att kunna sälja av beståndet, försvaga allmännyttan kraftigt och sätta många människor i en svår situation, säger Hallén.

Men de motsätter sig inte att nyttja Platen och de kommunala bolagen mer för att hjälpa kommunen. Som att låta dem bygga laddstolpar och ha gemensam skötsel av grönytor. Men absolut inte att sälja bostäderna.

– Vi sa direkt att det inte kommer att hända. Men det blev möten och det kostade pengar. Sen lägger man ner allt och säger att det är för att det inte finns politisk samsyn. Det var ju klart från början att det inte fanns, säger han.

Tidigare var MP del av en trio med S och V. Efter V:s utbrytning fortsatte S och MP ihop, något som man anser fungerar bra.

– Vi vet inte vad valresultatet blir, men som det är nu är S vår huvudsakliga partner. Vi har haft bra samarbete med V också. Och vi skulle kunna tänka oss ett mittensamarbete, säger han.

S är ett stort parti. Riskerar ni att bara blir deras gratisröster?

– Vi har haft uppe den frågan med dem och jag tycker att vi har fått bra gehör under mandatperioden, säger Engström.

Ni har styrt med Alliansen tidigare, kan det bli så igen?

– Jag skulle föredra en vänster-mitten-samverkan. Rent ideologiskt ligger vi närmare S än M och KD. Och vi kan över huvud taget inte tänka oss något med SD, säger Elias Hallén.

Men linjen att inte ens kommunicera med SD vill Catharina Engström förändra. Det är rimligt, menar hon, att informera MP:s ståndpunkt även till dem.

Varför görs inte det i dag?

– De har insynsplatser så de får information, troligen mer än vi som inte ens är med på de mötena. Jag vet inte vad MP skulle kunna tillföra dem. Men skulle de fråga och det inte är en jättekänslig fråga skulle vi svara, säger Hallén men avvisar förhandlingar.

Miljöpartiet valet 2022

Antal mandat idag: två

Antal mandat efter valet: "vår målsättning är fyra"

Viktigaste valfrågan: klimatet, "den går inte att pruta på"

Viktigaste framtidsprojektet för Motala kommun: att få väsentligt mer förnybara energi- och bränslekällor, "för klimat, självförsörjning och ekonomisk hushållning".

Vad är det första som ni gör om ni vinner valet: tar tag i miljö- och klimatarbetet på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!