Allt fler i Motala, i synnerhet barn och unga, placeras på skyddsboende. Det kan bero på exempelvis missbruk, kriminalitet eller hedersförtryck. Under sommaren ökade trycket på antalet skyddsplaceringar vilket starkt påverkar socialnämndens budget.
– Det här visar att vi har en social problematik i Motala. Vi behöver skapa en god arbetsmiljö, vi behöver skapa en effektivitet på IFO (Individ och familjeomsorgen, reds. anm.) för att kunna möta de utmaningar som vi har och som vi inte kunde se i början av året, säger Charlotte Widegren (M), socialnämndens ordförande.
Orosanmälningarna har ökat markant till socialtjänsten vilket leder till att antalet utredningar ökar och kostnaderna drar iväg.
– Sedan ska man också komma ihåg att det finns en bra sak med orosanmälningar och det är att det visar att folk bryr sig. Vi får in allt från någon som har sett något konstigt på stan till att polisen eller Minimaria anmäler, säger Sara Ankarberg (L), förste vice ordförande i socialnämnden.
Anledningen till den ökade kostnaden är tredelad. Det beror på att kostnaden för HVB-hem har ökat, att kommunen gjort fler utredningar och att den sociala problematiken har ökat i samhället.
– Det här är en problematik som finns i många kommuner, säger Charlotte Widegren.
Vad ska ni göra åt situationen?
– Det är en allvarlig situation och alla måste hjälpas åt. Det vi ser är att det har varit problem på socialkontoret hur man har arbetat kring barn och unga. Organisationen har inte varit optimal. Så det pågår ett arbete för att kunna följa de här ärendena som vi får in.
Sara Ankarberg berättar att man ser över organisationen på socialkontoret.
– Vi behöver få en bättre effektivitet, man har jobbat i stuprör. Man får in en orosanmälan så är det några handläggare som arbetar med den, sen är det några som jobbar med utredningen och sedan är det några som arbetar med placering, säger hon.
På socialnämndens sammanträde i september blev det en lång diskussion om ekonomin. Majoriteten ville ha ett undantag från en åtgärdsplan så man inte behöver spara in drygt 13 miljoner kronor under 2024. Något kommunfullmäktige också röstade för.
– Det här kostar mer pengar initialt men tanken är att det framöver ska bli effektivare och bättre. För vi vill inte spara in dessa pengar nu under hösten, det skulle innebära att vi behöver säga upp väldigt många årsarbetare, säger Charlotte Widegren.
Socialdemokraternas toppnamn i nämnden, Renée Georgio, håller med om att det är en besvärlig situation och att det är svårt att ge en prognos. Hon hade hellre sett att istället för ett undantag givit kommunens tjänstemän i uppdrag att ta fram underlag.
– I vår budget har vi förslag på flera effektiviseringar med bemanningsenhet och LOV, lagen om valfrihet. Men jag tänker att man hade velat ha ett förslag från förvaltningen hur vi hade kunnat hämta hem det här. När vi styrde hade vi sådana här situationer också men då äskade vi pengar från kommunstyrelsen.
Hur ser du på att skyddsplaceringar ökar?
– Skyddsplaceringar har också med att lagen har ändrats. Barn som är skyddade har ett eget beslut förut hängde de med på förälderns beslut. Det är klart att statistiken ökat av den lagändringen. Men generellt är det ett problem som vi måste arbeta proaktivt med framförallt med kvinnor och barns utsatthet.