Under 2017 genomfördes en arkitekttävling om Stora torget i Motala. Sedan dess har flera större byggprojekt tagit form i centrum, däribland planerna på att bygga lägenheter på Gallerians tak.
Förändringarna kommer att påverka hur människor använder och rör sig i området och kommunen vill därför avvakta en större ombyggnation. En del arbete går dock att starta upp och kommunstyrelsen har nu beslutat att lägga tre miljoner kronor på utvecklingen av Stora torget.
– Det sker stora förändringar i torget och utifrån det så kommer flödena att förändras. Det är nog bättre att vänta tills vi ser hur miljön blir men vi vill samtidigt jobba vidare med det vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
Under de senaste åren har enklare lösningar som nya bänkar, cykelkarusell och planteringar tillkommit. Arbetet med att skapa mer trivsel på torget kommer nu att fortsätta. Önskemål om någon form av utsmyckning med vatten finns, gärna i anslutning till statyn över Baltzar von Platen.
– Det är en sak som ständigt har återkommit, någonting med vatten. Det skulle kunna vara ett vattenspel eller en fontän, säger Kenneth Söderman (L).
Kommunen vill också fortsätta utvecklingen av torget för att gynna exempelvis fastighetsägare, handlare och krögare. I beslutet ingår att titta på en permanent lösning för uteserveringarna.
– Det är svårt att säga i dagsläget vilken lösning som är bäst både för Motalaborna och för företagen. En tanke kanske kan vara att ta hela sidan med parkeringen intill Prästgatan. Då har vi hela torget fritt för annan typ av aktivitet, säger Lena Westerlund (S).
Projektet ska vara färdigt 2025 men det får gärna gå snabbare, enligt politikerna. Lena Westerlund tror att det blir en tillfällig lösning för uteserveringarna även sommaren 2023 men att en permanent lösning kan vara färdig året därpå.
Vad säger ni till Motalabor som tycker att utvecklingen av Stora torget går för långsamt?
– Det finns så mycket man kan göra, om man gör det lugnt och försiktigt. Skulle vi riva upp torget så skulle det bli ett ramaskri bland folk. Vi bör se vad som händer i byggnaderna runt om torget. Det är bättre att det får ta lite tid och att det blir bra, säger Lena Westerlund.
Mark Henriksson håller med:
– Torgets utveckling kommer att vara en löpande process som linjerar hand i hand med stadsutvecklingen.