Migrationsverket bemöter Amins kritik

På fem platser i landet sitter människor som ska utvisas i förvar hos Migrationsverket. Så här fungerar förvaren – och det här är skillnaden mot ett fängelse.

Migrationsverket ansvarar för förvaren.

Migrationsverket ansvarar för förvaren.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Motala2017-08-24 17:30

Människor som inte har tillstånd att vistas i Sverige och ska avvisas eller utvisas kan i vissa fall tas i förvar. Det sker när myndigheter bedömer att det finns en risk att man inte ska kunna genomföra ut- eller avvisning. Förvar kan också användas i vissa fall när man ska utreda någons rätt att vara i landet. Den som är förvarstagen är frihetsberövad och avdelningen där man sitter är låst.

Amin uppger att det inte finns något att göra i förvaret. Den bilden tillbakavisar Migrationsverkets presskommunikatör Lisa Danling och berättar att det på varje förvar finns en person ansvarig för aktiviteter, exempelvis yoga, engelskaundervisning och tipspromenader. Annars går dagarna till besök, möten med myndigheter, surfa på nätet och motionera.

I många fall beskrivs förvaret som ett fängelse, vad är skillnaden?

– Både förvar och fängelse innebär ett frihetsberövande liksom inom exempelvis rättspsykiatrin. När det kommer till regelverket skiljer sig förvar eller fängelse markant åt. Exempelvis så får besök i fängelse endast ske efter att en bakgrundskontroll av besökaren skett vilket inte är fallet i förvaren där besökare fritt kan besöka den de vill utan kontroller, skriver Lisa Danling och fortsätter:

– I fängelset är det heller inte heller tillåtet att kommunicera fritt med omvärlden i de slutna anstalterna, telefoni får bara ske till godkända nummer och tillgång till internet är förbjudet, vilket inte är fallet i förvaren. Det är som sagt skillnader mellan fängelse och förvar men innebär ändå ett frihetsberövande och därför kan skillnaderna uppfattas som små för den som är tagen i förvar.

Migrationsverkets förvar

Sedan 1997 sköter Migrationsverket förvaren. Det finns i dag fem stycken med totalt 357 platser (år 2016).

Beslut om förvar kan tas av Migrationsverket, polismyndigheten eller domstol. Besluten grundas på Utlänningslagen och kan överklagas.

Förutom att sättas i förvar kan beslut tas om uppsikt. Det innebär att personen ska anmäla sig på vissa tider hos polis eller Migrationsverk, men man behöver inte vara inlåst.

Förvarstiden är egentligen max två månader, men kan förlängas till tolv månader. Snittiden 2016 var cirka 27 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!