Matbloggaren: "Det är klart att man får ta genvägar"

Lina Lindblad är matbloggaren från Motala som lämnade Östgötaslätten för ett liv på Gotland. I sitt kreativa yrke testar hon ständigt nya maträtter och älskar att inspirera andra.

Lina Lindblad är matbloggaren från Motala. "Jag har alltid tyckt om att laga mat", säger hon.

Lina Lindblad är matbloggaren från Motala. "Jag har alltid tyckt om att laga mat", säger hon.

Foto: Lina Lindblad

Motala2021-01-02 08:00

Maten har alltid varit en viktig del för Lina, något som inte är så konstigt med tanke på att hon är en av döttrarna till Karina och Håkan Lindblad, som driver Östenssons. 2007 gick flytten till Gotland, där maken kommer ifrån. I drygt åtta år har hon jobbat som matbloggare åt familjeföretaget, flera gånger i veckan lägger hon ut videoklipp, bilder och text. Allra mest blir det recept.

– Jag har alltid tyckt om att laga mat – vi har alltid lagat mycket mat, säger Lina som ursprungligen är utbildad på Beckmans designhögskola. 

Under många år jobbade hon som kläddesigner och stylist i Stockholm, och har haft ett barnklädesföretag där hon designade och gjorde allting själv. 

– Sen har jag alltid jobbat åt Östenssons parallellt. När vi fick barn nummer tre började jag jobba mer åt dem. Då släppte jag det andra företaget. 

Lina började att skapa recept, laga mat och förmedla inspiration via den nya bloggen.

– Det känns som att det fanns ett behov av det. Många tyckte att det var trevligt. Jag är inte utbildad kock, jag tycker bara att det är väldigt kul att laga mat och att testa nya saker. Det är härligt att samlas kring måltiden.

Förutom att skriva inlägg till bloggen så brukar Lina också filma och redigerar när hon lagar mat. Innehållet hon tar fram läggs även ut på butikens sociala medier. 

– Man försöker förmedla lite av sin inspiration, det känns som att det är viktigt att få ut genom mina kanaler. Jag försöker att vara lite personlig och hitta en balans. Det är jättekul att det uppskattas.

undefined
2007 flyttade familjen till Gotland. Här testar Lina ständigt nya maträtter och tipsar om recept i sin blogg. "Vi trivs väldigt bra", säger hon.

Linas filosofi stavas schyssta råvaror. Hon lagar maten från grunden.

– Men det är klart att man kan ta genvägar. Jag har fyra barn så mycket blir att man utgår från att få ihop vardagslivet – som många lever – att jonglera mellan vardag, jobb, och aktiviteter. Och kanske rätter som funkar till både helger och vardag. 

Recepten skapar hon dels själv, men tycker också att det är kul att testa andras. Målet är att försöka laga mycket efter säsong. Nu är det grönkål som gäller. 

– Mina barn får prova nytt hela tiden, de får vara mina försökskaniner. De vill hellre äta kronärtskockor än Mamma Scans köttbullar, då har man kanske lyckats med någonting (skratt).

Enligt Lina så måste det inte vara så avancerat att förändra en vardaglig maträtt.

– Det kan räcka med att man tillsätter en extra grej, det kan det lyfta en hel rätt. Man ska inte slå knut på sig själv, men jag gillar om man kan lyxa till det lite i vardagen, säger hon.

Det brukar märkas vad som går hem hos folk, och vad som inte blir så uppskattat. Recept på efterrätter och bakning är väldigt populärt – nyttiga, gröna smoothies är inte lika hett. Vissa recept vet Lina redan på förväg att de inte kommer att få rekordmånga länkklick.

– Men det spelar ingen roll – man kan lära folk lite. Man kan göra en kladdkaka med svarta bönor, det funkar. Eller en chokladmousse med avokado, kakao och dadlar. Det kanske inspirerar någon att testa. Det går att baka utan socker om man vill, säger hon.

undefined
Lina Lindblad är matbloggaren från Motala. "Jag har alltid tyckt om att laga mat", säger hon.

Har något recept blivit oväntat populärt?

– För inte så länge sen var det ett som jag blev förvånad över att det blev så extremt bra. Det var en zucchinisallad – otippat. Det är kul när det är lite oväntat. 

Är det svårt att komma på nya recept hela tiden?

– Jag följer själv många på sociala medier och får inspiration där, men ibland snubblar man över recept. Jag var ute på en kvällspromenad för några veckor sen och knackade en väninnas fönster. Då hade de just ätit middag, hon berättade om en rätt som de hade ätit från en ny kokbok. Då kände jag att ”det måste jag laga”. Jag köpte jag boken och lagade rätten, det hamnade på bloggen. Man snappar upp saker man hör och ser. 

På Facebook har Östenssons omkring 35 000 följare, men vissa filmer som Lina lägger ut når betydligt fler. Den senaste tiden har vissa klipp nått ut till nästan en halv miljon. 

Vad tycker din familj om ditt jobb?

– Jag tror att de tycker att det är kul. Ibland blir det lite konstigt eftersom det är mycket testgrejer som man provlagar. Det kan vara ”okej mamma har gjort det här igen…”, men när det bakas är det väldigt uppskattat. Det är kul. Ibland blir det falukorv och makaroner hemma hos oss med, vi äter det mesta. Men det är kul att få testa och laga spännande rätter, säger Lina Lindblad.

Nu för tiden bor familjen på Gotland, men Motala ligger såklart varmt om hjärtat. "Vi trivs väldigt bra på den här ön. Men det är fantastisk att komma hem", säger Lina.
Nu för tiden bor familjen på Gotland, men Motala ligger såklart varmt om hjärtat. "Vi trivs väldigt bra på den här ön. Men det är fantastisk att komma hem", säger Lina.
Lina Lindblad

Bor: Kommer från Motala, men bor sen 2007 på Gotland.
Ålder: 41
Familj: Man och fyra barn
Gör: Driver matblogg åt Östenssons, går att läsa här: http://blogg.ostenssons.se/
Jobbar även med företaget "Bra sak" som säljer hållbara prylar.
Är utbildad till kläddesigner och stylist på Beckmans designhögskola i Stockholm, och har jobbat som det under många år. Har tidigare haft ett barnklädesföretag där hon designade och gjorde allting på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!