Varför bjuder ni inte in fastighetsägarna till ett samtal?
– Det klart att kommunen kunde ha kallat till möte först men vi ser att det skulle mynna ut i oenighet. Vi tycker att det är bättre att en domstol får avgöra. Vi skickade ett brev till samtliga och så får vi bestridanden som vi kan gå vidare med, säger Christine Stafström, mark- och exploateringschef, och menar att det är lika mycket för fastighetsägarnas som för kommunens och allmänhetens skull som ärendet tas vidare.
Enligt fastighetsägarna var frågan uppe 2013 och att kommunen då drog tillbaka kraven. Varför nu igen?
– Jag vet inte varför det drogs tillbaka. Men kommunen ser problematiken fortsatt och det har framkommit att man inte kan utreda detta om man inte går till domstol. Och det har inte gjorts.
De tillägger också att går man till domstol måste man vara beredd på att den avgör, till förmån för ägarna likväl som kommunen. Hur ser du på det?
– Det är meningen, att domstolen avgör. Kommunen är intresserad av att få ett slut. Blir det enligt fastighetsägarnas tolkning så gör det, om det blir enligt kommunens tolkning är det så. Kommunen har en skyldighet gentemot allmänheten att klargöra vad som gäller och även med hänsyn till fastighetsägarna som får frågor på plats från allmänheten.
Om alla tagit upp sina bryggor, hade det varit ur världen?
– Det är inte så enkelt. Det gäller både allmänhetens och fastighetsägarnas rättigheter på området inklusive hur hemfridszon ska tolkas.