Maria slåss för självständigheten

Motalafödda Maria Persdotter syns allt mer i media i och med sin roll som ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU. Samtidigt drömmer hon om ett liv på landet.

Tillsammans med partnern Anders Britts driver Maria Östgötaslättens mikrocideri på gården i Motala.

Tillsammans med partnern Anders Britts driver Maria Östgötaslättens mikrocideri på gården i Motala.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-08-07 12:00

Maria Persdotter är född och uppvuxen på gården Sonnorp i Motala. Det är där vi träffar henne i den gröna och lugna trädgården innan resten av familjen har hunnit vakna.

– Det här är min pappas familjegård där han bodde hela sitt liv. Jag ville sticka här ifrån så fort som möjligt. Motala var det absolut värsta stället i världen, här kunde man inte stanna kvar. Efter gymnasiet flyttade jag till Lund och började plugga där, säger Maria.

Tillslut hamnade hon i Stockholm och har blivit kvar där i 30 år. Idag längtar hon mer och mer till gården i Motala, men har inte riktigt övertygat hela familjen att flytta dit.

– I mitt arbete kan jag vara här nere och jobba med det mesta. Men familjen gillar storstan, skrattar Maria.

Efter att ha arbetat som bland annat informatör, pressekreterare och journalist föll lotten på att bli ordförande i RBU.

– Jag gick själv med i RBU när min dotter var liten. Nu är det fyra år sedan jag blev vald som ordförande vilket känns oerhört hedrande, säger Maria och fortsätter:

– Något som var viktigt för mig var att få ut RBU medialt. Innan så var vi en organisation som inte syntes särskilt mycket. Men det har inte varit svårt att hitta grejer att lyfta eller prata om.

I sitt arbete på sociala medier använder hon sig av bland annat videoklipp och bildliga illustrationerför att lyfta de problem organisationen ser i myndigheter och kommuners hantering av bland annat personlig assistans, LSS, hjälpmedel, habilitering och träning.

Vad är det som driver dig i de här frågorna?

– Det är familjerna. Visst det är ett tungt jobb emellanåt, man får höra mycket svåra berättelser, men istället för att bli ledsen blir jag arg. Jag vill hjälpa till, göra skillnad för dem som hela tiden blir ifrågasatta och får bråka med myndigheterna. Jag vet hur det är, för jag har varit där. Men vi som fick barn med stora behov under nittiotalet hade det nog inte lika tufft som föräldrarna har det idag.

Vad är RBU:s mål till valet?

– Att få LSS och personlig assistans att bli valfrågor, vilket vi redan lyckats med. Jag hoppas att regeringen efter valet kan se till att myndigheterna följer de lagar som rör de här ämnena, för det görs inte idag. Politikerna skyller på att LSS är gammal, men det är inget fel på lagen i sig, det handlar om att den ska följas och att partierna själva måste skaffa sig en egen politik i det här. Det är livsfarligt när väljarna känner att det inte spelar någon roll på vad man röstar för att de stora partierna står och håller med varandra.

Maria har även blivit omskriven för sin cidertillverkning vilket blir som en ventil för att rensa tankarna emellanåt.

– Det är ett helt annat typ av arbete. En ganska bra sak att göra vid sidan av allt annat, man får ur sig så himla mycket och behöver inte tänka, en slags återhämtning, skrattar Maria.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Ha ha, det är en bra fråga. Det jag håller på med är inte ett jobb på det sättet, det är hela mitt liv, både jobb och intresse.

Maria Persdotter

Bor: Stockholm och på Sonnorp, Motala, om somrarna.

Ålder: 54 år.

Familj: Man och tre barn.

Fritidsintresse: Cidertillverkningen på gården.

Favoritresemål: "Jag har rest runt en del, men jag har aldrig varit i Indien, dit skulle jag vilja åka".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!