– Det blev en ordentlig vinter och har gått åt mycket ved, berättar Joakim.
Snön kom redan i november och vedspisen har kommit väl till pass. Nu däremot, med knappa fem plusgrader, värms husbåten upp nästan automatiskt. Joakim drar för gardinerna när solen ligger på, och snart behöver altandörren stå öppen om vedspisen ska användas.
– På sommaren ska man nog inte göra bröd i den, men kan elda på för att koka upp lite vatten, säger Joakim.
Det ska bli en ny gashäll också. Sedan den förra gick sönder har Joakim använt en liten portabel elspis, men den går bara att använda när båten ligger vid land, inkopplad på el.
– Jag har ett elsystem anpassat för att funka när jag går till sjöss, som laddas upp, men alla uttag är inte kopplade till det utan en del funkar bara på land. Den laddsladden gick också sönder i vintras!
Joakim tror dock inte den gick sönder på grund av vintern, utan det hade kunnat hända när som helst. Något som däremot hade kunnat gå sönder av minusgraderna är vattenledningarna.
– Jag har inte vattnet på under vintern eftersom ledningarna inte är helt isolerade. Men jag har det bekvämt med Göta Kanals service hus här. Därifrån bär jag vatten knappt tio meter ungefär var tredje dag.
Joakim trivs bra mitt i Motala. Så pass bra att han helst inte vill kasta loss när avtalet om kajplats går ut sista april.
– Jag har en bojplats i Åviken men jag skulle vilja ligga kvar här i sommar om jag hittar någonting. Annars får jag kanske komma tillbaka nästa vinter.
Oavsett var Joakim hamnar är planerna för sommaren att renovera husbåten som nu har några år på nacken. Måla, putsa upp och byta ut trädäcket. Men han ska njuta också.
– Det är en lyx att bara kunna kasta ankare och åka ut. I norra Vättern vid Åviken finns det många öar vi brukar åka ut till. Det gör det inte här. Men det kan också vara härligt att åka ut på storvättern en vindstilla dag, ankra upp, grilla och bada. Jag har firat midsommar med vänner så.
Innan husbåten blev till hade Joakim knappt varit i Vättern förutom något dopp i Varamon.
– Det är helt fantastiskt om man jämför med Hjälmaren vid Örebro därifrån jag är. Där är det långgrunt och gyttjebotten, inte alls samma sak som här.
Lite sjövana hade Joakim ändå fått med sig från barndoms-sommarstället i Sankt Annas skärgård. Han har haft en tanke om att ta husbåten dit och köra runt som snickare mellan öarna.
– Det är inte så lätt att få ut snickare dit. Men nu blir det nog inget av den idén, konstaterar Joakim.
Efter femton år som snickare skadade Joakim ena handen, och trots rehabilitering är det inte säkert att han kommer kunna återgå till samma yrke.
– Det är konstigt när man trott att man hittat vad man ska göra.
Men Joakim har flera andra idéer.
– Jag har tänkt söka till Folkhögskolan i Vadstena och bo i husbåten där. Där finns det gott om båtplatser. Eller Visingsö.
Ytterligare något husbåten skulle kunna användas till är som air bnb.
– Jag skulle få hjälpa till och köra ut den dit folk vill ha den då, för den är ganska svår att köra.
Båten styrs uppifrån taket, och trots två 30-hästars-motorer maxar den sju knop. I bra förhållanden.
– Blåser det mer än fem sekundmeter blir den som en tvål på vattnet, för den har inget skrov.
Det får helt enkelt inte vara bråttom när transportmedlet är en husbåt.
Vindkänsligheten gäller dock inte inne i huset. Det är tyst trots sjövindarna som drar in i viken.
– Är det inte storm ligger den stilla. Häromdagen när det blåste massor gungade den lite.
Jollen har däremot fått flyttas ner från taket till bryggan. I en av höststormarna tog vinden tag i den tunga roddbåten och drog med den ner till slussen. Där vid luckorna under bron hittade Joakim igen den.
Joakim skrattar åt händelsen. Det har ju överlag gått bra att övervintra i husbåten. Men han skulle inte dra sig för att åka söderut.
– Farsan är sugen på att köpa någon båt i Pyrenéerna i Spanien, då kanske jag åker dit och hjälper till att bygga. Även om det går bra på vintern så blir man ju inte ledsen av att bo i ett varmare land.
Freja trivs också. De går tillsammans i parkerna och hon har hittat en kompis i närheten, vars trädgård de kan leka i. Hon hälsar glatt på nyfikna människor som stannar till för att prata om de är utanför båten.
– Det är mest trevligt att det går förbi folk här, och kul att få höra "sådär skulle jag vilja bo".