På hundra år har demokratin förändrats mycket. Enkammarriksdagen, rösträtt för arbetslösa, religionsfrihet. Och så kvinnlig rösträtt. Mer och mer börjar kvinnor delta på lika villkor i demokratin, men Vadstenas kommunalråd Peter Karlsson (M) ser ännu grupper där man behöver arbeta med frågan. I familjer med hederskultur exempelvis kan att gå och rösta vara längre.
– Men titta på hur samhället är konstruerat och det obetalda arbetet. Det är fortfarande olika hur mycket män och kvinnor gör hemma, säger politiske sekreteraren Albert Lindell (S).
Han tycker därför att mötesstrukturen behöver ses över.
– Man kan inte ha så mycket möten vid 17 – 18-tiden för då är småbarnsföräldrar med sina barn. Då får man kanske ta kostnaden för förlorad arbetsinkomst och ha möten dagtid, säger han.
– Fast det är svårt. Samtidigt finns det många som tycker att politiken inte får kosta för mycket, svarar Peter Karlsson.
Vänsterns Anders Andersson pekar på att kvällsmöten drabbar alla småbarnsföräldrar, oavsett kön. Han menar att det för att förbättra kvinnors deltagande krävs samhällsförändringar.
– Det är inget man kan besluta om i fullmäktige, men vi män behöver förändra oss. Vi män måste träda tillbaka lite och ta hand om mer hemma, säger han och påtalar att det också är ett problem att det är fler kvinnor än män som lämnar politiken.
Synen på kvinnor i politiken skiljer sig också från den på männen menar Albert Lindell.
– Ta debatten om ny partiledare för S. Magdalena Andersson får mest kommentarer om sitt utseende, om att hon är torr och tråkig. Sådana strukturer finns, säger han.
Anders Andersson menar att det nu kan bli ett historiskt skifte. Med en kvinnlig S-ledare skulle majoriteten av partierna inte längre ledas av män.
– För mig är det egentligen ointressant om det är en kvinna eller man. Det är personen, kunskaper och andra egenskaper som avgör om man är lämplig, säger Peter Karlsson.
Men Anders Andersson håller inte med:
– Ser man generellt så tror jag att kvinnor har en mjukare syn på samhället och ser mer på sociala frågor. Men det är viktigt att man har både män och kvinnor. Jag tror att kvinnor som kommer fram blir förebilder för andra kvinnor. Partiledaren är en symbol och då därför är det viktigt med en kvinnlig statsminister. Det känns lite pinsamt att Sverige inte haft någon än.
Fler kvinnliga partiledare. I Motala har tre av de fyra senaste kommunstyrelseordförandena varit kvinnor. Kommer kvinnorna att ta över politiken?
– Det har jag svårt att se. Inte för att de inte skulle kunna det, men sett till tillväxten i ungdomsförbunden så kommer det mest unga män från medelklasshem med föräldrar som är akademiker. Det är en homogen grupp, säger Albert Lindell.
– Men det är inte omöjligt, säger Anders Andersson.
Dagens demokratiska system är bra, menar de. Att förändra det är inget som de står bakom, möjligen en sänkt rösträttsålder.
– Jag tror att en sänkning skulle öka engagemanget, säger Peter Karlsson (M).
Anders Andersson (V) jämför med Schweiz och menar att deras många folkomröstningar inte är något att följa efter.
– Det kan man ha på riksnivå, men på kommunal nivå blir det mest polarisering och där är det inte så lyckosamt, säger Peter Karlsson (M).
I Vadstena uttrycker medborgarna starka åsikter på Facebook, något som politikerna måste hantera. Ett tydligt exempel är när frågan om ett gemensamt centralkök med Motala skrotades efter massiva nätprotester.
– Det är en spännande utmaning och visst påverkas man. Det är ett sätt att nå politiken, men det är jättesvårt för de där att se helheten. Jag kan heller inte skriva och förklara allt. Besluten och diskussionen ska ju föras i fullmäktige och kommunstyrelsen, annars utarmar man den demokratiska processen, säger Peter Karlsson och uppmanar medborgarna att komma till fullmäktige istället eller engagera sig i något parti.
25-årige Albert Lindell är uppvuxen med politik via sociala medier och är mer förstående för företeelsen.
– Förr gick man utanför kommunhuset med plakat. Jag tycker att det här visar att vi har engagerade medborgare, men hemläxan måste bli till oss alla att få dem att engagera sig i ett parti istället, säger han.
Att låta demokratin gå över mer till sociala medier och bli digital är dock för riskabelt, där är de eniga.
– Men folk borde förstå hur mycket som de kan påverka genom att prata med en politiker, säger Anders Andersson.