Det har gått tio år sedan Aktion Rädda Vättern, tillsammans med bland annat Svenska kyrkan genomförde en aktion med vårdkasar som brann och kyrkklockor som ringde. Nu ska en ny manifestation genomföras fast med en budkavel som ska gå runt Vättern under tretton dagar.
– Vi vill väcka uppmärksamhet om vilka hot som finns mot Vättern, och skapa ett engagemang hos fler som bor här, säger Caroline Millberg från Aktion Rädda Vättern, ARV.
Enligt Aktion Rädda Vättern finns det flera hot mot sjön – ett av dem är Försvarsmaktens planer på att kraftigt utöka användningen av Vättern som skjutfält och flygövningsområde. I samband med den utökade verksamheten vill försvaret också göra en upprustning av Karlsborgs flygplats, men redan 2014 upptäcktes stora mängder miljöfarliga PFAS-ämnen i marken kring sjön, som är rester efter övningar med brandskum.
– Användningen av PFAS-ämnen finns överallt, men försvaret är väl de enda som har fortsatt att använda dessa ämnen i sin verksamhet, och menar att de inte har några bra alternativ. De sista åren har det också uppmärksammats mer och mer hur farliga PFAS-ämnen är, säger Eva Andersson från ARV.
Förutom att näringslivet med både yrkesfisket och hotellverksamheter för fisketurismen hämmas – finns det också ett hot mot dricksvattnet, enligt ARV.
Vättern förser i dag 300 000 människor med dricksvatten, och sedan några år tillbaka har fem kommuner till – däribland Örebro, ansökt om att få ta vatten ur Vättern. Detta skulle i sin tur innebära att ytterligare 300 000 människor kommer få sitt dricksvatten från sjön.
– Det skulle få sådana otroligt negativa konsekvenser om försvarets tillståndsansökan till slut godkänns av regeringen, säger Eva Andersson.
Över hundra överklaganden har lämnats in under åren av olika miljöorganisationer, djurhållare och boende runt sjön – där man hävdar att tillståndet strider mot bland annat miljöbalken och vattendirektivet.
Den 2 augusti anländer budkaveln till hamnen i Motala med MAIF cyklister och överlämnas till partirepresentanter i kommunfullmäktige. Under manifestationen bjuds det på musik, aktiviteter och information om PFAS. Dagen därpå överlämnas budkaveln till räddningstjänsten vid Vätterviksbadet för vidare transportering till Vadstena, där den tas emot av ARV medlemmar och senare av nunnorna för övernattning i klostret.