Beskedet: Nya bussdepån blir flera miljoner dyrare

55 miljoner kronor. Det skulle Östgötatrafikens satsning på eldrivna bussar kosta Motala kommun. Men, nu har summan stigit med flera miljoner – och närmare 30 procent.

Det nya bussgaraget, i hörnet mellan Drakvägen och Delfinvägen, skulle initialt kosta 55 miljoner kronor. Nu har summan stigit – med närmare 30 procent. "Det är inte hållbart", konstaterar Elias Georges (S), oppositionsråd.

Det nya bussgaraget, i hörnet mellan Drakvägen och Delfinvägen, skulle initialt kosta 55 miljoner kronor. Nu har summan stigit – med närmare 30 procent. "Det är inte hållbart", konstaterar Elias Georges (S), oppositionsråd.

Foto: Peter Calén

Motala2024-03-13 15:19

För att möjliggöra eldrivna bussar på Motala kommuns gator har kommunstyrelsen tidigare beslutat att bygga en ny bussdepå. Där ska Östgötatrafiken hyra in sina 37 bussar. Kostnaden väntades till en början landa på 55 miljoner kronor, men nu har det visat sig att det inte kommer att räcka.

– Nu har man i dialog med Östgötatrafiken fått fler kravställan i det här projektet och man ser att det finns andra åtgärder kopplat till vatten och avlopp, förklarar Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Fördyringen beror på fler krav från Östgötatrafiken och åtgärder kopplat till vatten och avlopp, enligt Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande. Kommunens kostnader borde ha varit medräknade i projektet i ett tidigare skede, anser han.

Från Östgötatrafikens sida handlar de tillkomna kraven om en HVO-tank samt ytterligare en infart till området. Därtill har kommunen fått in krav från vatten och avlopp, miljö och hälsa samt räddningstjänsten. Kraven handlar bland annat om uppsamling av släckvatten, avstängning till dagvatten samt ett utökat dagvattenmagasin.

Med de tillkomna kraven väntas den nya bussdepån nu kosta 70 miljoner kronor, vilket är närmare 30 procent dyrare än först väntat. En enig kommunstyrelse har valt att godkänna den utökade kostnaden.

– Hur de här 15 miljonerna fördelar sig, det vet vi inte. Det fick vi inte svar på, säger Elias Georges (S), oppositionsråd.

undefined
"Vi vill inte sätta käppar i hjulet för projektet, men så kan vi inte ha det. Man kan inte komma med en fördyring på närmare 30 procent. Det är inte hållbart", säger Elias Georges (S), oppositionsråd.

Summan kommer, som planerat, att betalas tillbaka genom hyror från Östgötatrafiken, under de 30 år som avtalet sträcker sig över. Trots att kommunen därmed inte förlorar några pengar känner sig S inte nöjda med det faktum att projektet har blivit så mycket dyrare än först väntat.

– Vi vill inte sätta käppar i hjulet för projektet, men så kan vi inte ha det. Man kan inte komma med en fördyring på närmare 30 procent. Det är inte hållbart, konstaterar Elias Georges och fortsätter:

– Här får vi steppa upp och se till att man, när vi gör de här projekten, tar höjd för allt så att man inte missar framför allt så stora fördyringar. Det är inte bra för någon.

undefined
I hörnet mellan Drakvägen och Delfinvägen finns ett bussgarage. Framöver ska Östgötatrafiken byta ut sina bussar till eldrivna fordon och därför ska en ny bussdepå byggas. Projektet har visat sig bli närmare 30 procent dyrare än först beräknat.

Mark Henriksson instämmer.

– Jag håller med Elias i att de här kostnaderna som hör till kommunens del, de borde varit medräknade i projektet i ett tidigare skede. Sedan Östgötatrafiken och när de processerna kommer in, det är svårt, men vi ska givetvis ha alla bitar klara så tidigt som möjligt, fastslår han.

Horiye Nyhlén, kommunens projektledare för den nya bussdepån, förklarar via mejl att fördyringen beror på att arbetet genomförs i olika etapper och faser och längs arbetets gång görs olika val.

"Det är Östgötatrafiken som är kommunens avtalspart och som ställer krav på teknisk funktion i projektet. Under arbetet görs olika funktionsval för att leva upp till kraven och dessa kan medföra justeringar i kostnaderna, både uppåt och nedåt", skriver hon.

undefined
Enligt Horiye Nyhlén, projektledare för den nya bussdepån, är fördyringen inte ett tecken på att ärendet inte hade utretts och hanterats tillräckligt innan det landade på kommunstyrelsens bord första gången.

Hur vanligt är det att det blir så?

"Det är vanligt att olika val och justeringar görs under projektet."

Är det ett tecken på att ärendet inte hade utretts och hanterats tillräckligt innan det landade på kommunstyrelsens bord första gången?

"Nej. I ett projekt tar vi det alltid höjd för oförutsedda delar. Särskilt i den här typen av projektet där det handlar om mycket teknik i alla etapper. Det är och många osäkra faktorer och många myndighetskrav som ska uppnås", skriver Horiye Nyhlén.

De 15 miljonerna, hur fördelar de sig mellan kommunens delar och Östgötatrafikens nya krav?

"Skulle säga att 60% avser Östgötatrafikens kravställning på funktion och 40% avser myndighetskrav för att uppnå funktionen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!