Mångmiljonbeslut överklagat – igen: "En stor påverkan"

Räddningstjänstens förbud, som kan kosta kommunen flera hundra miljoner kronor, har nu överklagats – igen. Denna gång till högsta instans.

"Det är klart att det blir en stor påverkan om det skulle vinna laga kraft", säger socialdirektör Pernilla Thunander.

"Det är klart att det blir en stor påverkan om det skulle vinna laga kraft", säger socialdirektör Pernilla Thunander.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2024-02-18 16:33

Förbudet mot att driva vidare Gnejsvägens serviceboende, på grund av bristande brandskydd, har överklagats i flera led. Huruvida socialförvaltningen skulle överklaga till högsta instans har inte stått klart, men nu är en överklagan inskickad till kammarrätten.

Pernilla Thunander, socialdirektör, menar att socialförvaltningen och räddningstjänsten inte gör samma bedömningar vad gäller brandskyddet, då deras lagstiftningar krockar med varandra. LSS-lagstiftningen säger att servicebostäder ska likna en vanlig bostad, medan räddningstjänsten behöver ställa högre krav än så på brandskyddet.

undefined
Räddningstjänsten i Motala anser att brandskyddet på Gnejsvägens serviceboende är bristfälligt. Därför har de förbjudit kommunen att driva vidare boendet. Beslutet har överklagats i flera led – nu senast till kammarrätten, högsta instans.

Två instanser har trots allt valt att gå på räddningstjänstens linje. Är det ansvarsfullt att överklaga igen?

– Det här är en nationellt intressant fråga, därför att den här typen av boendeform finns i hela landet. Här är det lagstiftningar som står mot varandra och det är inte tillräckligt prövat i de två första domarna. Där har man i princip bara utgått från den ena lagstiftningen, säger Pernilla Thunander.

Hon menar att beslutet, om det vinner laga kraft, hade fått stora konsekvenser såväl lokalt som nationellt.

– Det är klart att det blir en stor påverkan om det skulle vinna laga kraft, säger hon och förklarar att man då skulle behöva ersätta servicebostäder liknande Gnejsvägens.

Att ersätta Motala kommuns åtta serviceboenden skulle enligt Pernilla Thunander kosta kommunen 280 miljoner kronor – minst.

– Det är förutom tomter, så det är bara själva byggandet.

undefined
Enligt Pernilla Thunander, socialdirektör, har man hittills inte märkt av någon oro hos varken boende eller personal. "Vi har hela tiden information. Så fort det händer någonting i ärendet blir det information och vi har personal där hela tiden som kan stötta upp om det uppstår frågor", säger hon.

Kan man se den nya överklagan som att kommunen vill fördröja processen?

– Nej, utan det här handlar just om att få den här saken prövad ordentligt.

Ser du någon risk för de boendes säkerhet utifrån brandskyddsaspekten?

– Nej, de som bor där har det brandskydd som de har behov av.

Hur ser du på ovissheten som både boende och personal har levt, och lever, med?

– Vi har hela tiden hållit de som bor där informerade och även personalen. Det har varit en lugn process. Man är väl informerad.

undefined
Att ersätta Motala kommuns åtta serviceboenden skulle enligt socialdirektör Pernilla Thunander kosta kommunen 280 miljoner kronor – minst. "Det är förutom tomter, så det är bara själva byggandet", förklarar hon.

Hur lång tid har ni på er till att flytta de boende, om kammarrätten inte ger prövningstillstånd och beslutet därmed vinner laga kraft?

– Vi är inte där än utan nu har vi begärt prövningstillstånd, så vi avvaktar det.

Ser du någon risk för att kommunen ska få betala vite, om beslutet vinner laga kraft?

– Vi är inte där än.

Planerar man på något sätt för en flytt redan i dagsläget, för att ligga steget före?

– Nej, vi är inte där.

undefined
"Tills vidare gör vi ingenting, utan vi väntar tills den juridiska processen har sin gång", säger Michael Hjelm, brandingenjör på räddningstjänsten i Motala.

Michael Hjelm, brandingenjör på räddningstjänsten i Motala, berättar att räddningstjänsten nu inväntar en slutgiltig dom.

– Tills vidare gör vi ingenting, utan vi väntar tills den juridiska processen har sin gång.

I överklagan lyfts det att det finns räddningstjänster i andra kommuner som är "mer tillåtande" när det gäller krav på brandskyddsåtgärder i den här boendeformen. Hur ser du på det?

– Vi har gjort en bedömning på det här stället, nu har det prövats i två instanser och nu ska det prövas i en tredje instans. Där tycker jag man får stöd i hur vi ska bedöma brandskyddet i en byggnad. Vad andra räddningstjänster tycker och tänker, det vill jag inte kommentera, säger Michael Hjelm, som också framhåller att han ännu inte har tagit del av kommunens överklagan.

Ser du någon risk för att ni har varit för hårda i er bedömning?

– Det tycker jag inte, säger Michael Hjelm och lyfter att det finns fler liknande beslut runt om i landet som har varit till stöd i Motalas räddningstjänsts bedömning.

En nationellt intressant fråga. Så beskriver socialdirektör Pernilla Thunander domen kring Gnejsvägens serviceboende. Hon hänvisar till det faktum att samma boendeform finns i hela landet.
En nationellt intressant fråga. Så beskriver socialdirektör Pernilla Thunander domen kring Gnejsvägens serviceboende. Hon hänvisar till det faktum att samma boendeform finns i hela landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!