– Det är samma problem även i Norrköping och Linköping. Men vi vet att det varit sårbart i Motala under en längre tid. Eftersom det är ett mindre sjukhus är flexibiliteten inte lika stor, säger Morell.
Påverkar det patientsäkerheten?
– Det är ett ansträngt läge, inte minst på akuten. Många som kommer in är äldre och sköra och där handlar det också om att stärka upp hemsjukvården.
– Vi vet att alla som jobbar gör allt, patientsäkerheten ska inte vara hotad. Men vi vet också att medarbetarna känner en stor press, säger Karro.
Att patienter skickas mellan sjukhus är också något som de anser påverkar negativt.
– Det kan vara svårt att bli omflyttad, säger Morell men stryker under att den som behöver vård ska ta kontakt med vården, att man inte ska tveka.
Förslaget att "dammsuga" organisationen efter sjuksköterskor med andra jobb för att få dem att återgå i klinisk tjänst var något som gjordes under pandemin.
– Men då måste man komma ihåg att många kanske inte jobbat kliniskt på länge, vilket inte var helt lätt. Men kanske skulle tjänsterna vara delade för att upprätthålla kunskapen, säger Morell.
– Tror att man kanske ska titta på hur vi jobbar administrativt överlag. Kan vi frigöra tid för att jobba med patienter så är det mycket värt, säger Karro.
Angående inhyrd personal välkomnar Karro ett stopp medan Morell vill minska beroendet men ser att behov kan finnas. Båda menar att förändring måste ske nationellt om det ska fungera.