I september hade Motalas kommunalråd Annelie Almérus (M) och riksdagsmannen John Weinerhall (M) ett samtal om Lalandiaärendet. Det resulterade i en ny motion till riksdagen.
– Vi diskuterade om vi kunde göra något gemensamt. Det har varit problem och en lösning måste till nationellt, säger John Weinerhall.
Motionen hanteras i civilutskottet. Han hoppas att ärendet kan komma upp under våren och att regeringen då vill gå vidare och göra om plan- och bygglagen.
John Weinerhall föreslår bland annat förenklingar om när nya detaljplaner ska tas fram och att överklagandeprocessen bör ses över.
– För några år sedan tog man bort länsstyrelsen som en instans, men processerna blev inte så mycket snabbare. Det behöver ändras. Det borde räcka att man kan överklaga i två instanser. Man behöver inte kunna gå till Högsta domstolen också, säger han.
En annan ändring som föreslås är vem som ska ha rätt att överklaga. Weinerhall menar att det bör begränsas till personer med direkt angränsande tomter. Han och Almérus är också överens om att intresseföreningar inte bör omfattas. I motionen nämns Varamons Vänner som exempel.
– Vi ser att rätten att överklaga missbrukas rejält. Därför föreslår vi också att överklaganden bör avgiftsbeläggas och att man kan få stå för rättegångskostnaderna, säger John Weinerhall.
– Om intresseföreningar kan överklaga innebär det att personer som inte berörs av ärendet kan starta en förening och överklaga, säger Annelie Almérus.
Är det inte en viktig demokratiskt rättighet att kunna överklaga?
– Jo. Möjligheten ska inte tas bort. Men det måste finnas en balans så att det inte missbrukas vilket vi ser ganska mycket i dag, säger John Weinerhall.
2014 ändrades lagen. Då ansåg man inte att rätten att överklaga borde ändras. Vad är annorlunda nu?
– Det blev inte snabbare processer som man hoppats på då. Därför menar vi att fler ändringar behövs, säger John Weinerhall.
Den rättsliga Lalandiaprocessen kan de inte påverka genom motionen, men båda menar att frågan behöver lyftas.
– Om det ska kunna bli framtida etableringar behöver besluten bli snabbare. Jag är orolig för att det som händer i Motala annars blir ett avskräckande exempel för andra större etableringar i Sverige, säger John Weinerhall.
– En översyn av lagstiftningen också kunna innebära en tydlig signal i den pågående prövningen, säger Annelie Almérus.