Lyxcider från Motala lanseras

Dryckeskonnässörer se hit! Efter år av smakande och testande är nu drycken Moucider, med ursprung från Motala, redo för lansering.

Buteljerad. Sju års slit nedkokat i en flaska. Paret Maria Persdotter och Anders Britts är lyriska över resultatet.

Buteljerad. Sju års slit nedkokat i en flaska. Paret Maria Persdotter och Anders Britts är lyriska över resultatet.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2016-09-09 19:00

Ett hobbyprojekt som växte, blev stort och som nu är på väg till systembolagshyllorna. Så kan man kort sammanfatta vad paret Maria Persdotter och Anders Britts har gjort med sitt kärleksbarn, Östgötaslättens mikrocideri. Deras dryckesintresse har varit stort i många år, berättar de. Men år 2009 tog de hobbyn till en helt ny nivå.

– Vi tyckte att det var roligt att experimentera lite. Att se vad som händer när man framställer alkoholaltiga drycker av frukter och bär och sedan sätter det på jäsning. För det mesta smakade det groteskt, men sedan hittade vi en kombination med Gravensteiner-äpplen och vanliga vildäpplen som vi tyckte var fantastiskt gott. Sedan fortsatte vi bara att jobba, säger Maria Persdotter.

För sju år sedan togs det första spadtaget till deras mikrocideri. Paret åkte runt i Europa för att införskaffa sig all den utrustning som krävdes för cidertillverkning. Således kunde de sköta hela produktionen på egen hand, från äpple till flaska. Och nu är den första omgången av Moucider äntligen klar. Målet är nu att få ut drycken till lokala leverantörer, krögare och de närmsta systembolagen.

– Vi tycker att den är jättegod. Det är en torr mousserande cider med mycket äppelsmak. Lite starkare än vanlig cider, men svagare än till exempel vin. Så vi har hittat en fin balans tycker vi, säger Anders Britts.

Hur känns det att drycken äntligen är buteljerad och klar, så att säga?

– Det känns såklart fantastiskt. Vi har hållit på länge och det har känts som att man har varit gravid i sju år och att det nu äntligen är dags att föda, säger Maria och skrattar.

Men de nöjer sig inte än. De vill vidare mot nya mål.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi flera gånger ifrågasatt om vi verkligen ska hålla på med det här. Men så har man kommit på andra tankar och nu funderar vi istället på att ta nästa steg och börja producera äppelbrandy. Jobba med äpplen är verkligen vår grej, säger Anders.

Det här är moucider

Östgötaslättens mikrocideri gör äkta cider enligt den så kallade flaskmetoden.

Cidern jäser först på tank, sedan efterjäser den på flaska och blir naturligt mousserande.

Under jäsningen på flaska genomgår cidern vad man kallar en autolytisk process – det vill säga jästen avger smakämnen till drycken.

Till sist fryses halsen på flaskan och jäsresterna avlägsnas. Resultatet blir ett torrt naturligt mousserande vin.

Källa:moucider.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!