Lyckat möte om medberoende

Positivt möte med politiker från Motala kommun vid möte om medberoende.

Per-Åke Andersson och Anna Fjelltjärn vid mötet med politiker från Motala kommun.

Per-Åke Andersson och Anna Fjelltjärn vid mötet med politiker från Motala kommun.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-02-19 22:00

Förra veckan talade Anna Fjelltjärn, konsulent Östergötlands läns nykterhetsförbund och Per-Åke Andersson, sekreterare IOGT-NTO Östergötland på ett möte med inbjudna politiker från Motala kommun. Mötet var för att lyfta upp frågorna om vi blundar för alkoholfrågorna i samhället, vem kan barnen lite på. Medberoende och att man måste börja diskutera dessa frågor.

I Motala kommun handlar det om ungefär 1000 barn som lever i familjer med risk för missbruk?

– Ja, 800 – 900 utifrån den schablonen som säger att 400 000 barn i Sverige, lever i familjer med risk för missbruk. Det betyder inte att alla har det dåligt, inte på långt när. Dricker mamma och pappa mycket så beteendeförändras de även om de inte är otrevliga eller elaka, säger Per-Åke Andersson.

Per-Åke berättar att han hade elever när han jobbade som högstadielärare, bland annat en tjej som bodde hemma tre eller fyra nätter i månaden.

– Det var allt som gick. Det var en kombination av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa i familjen. Hon bodde hos släktingar och kompisar och sånt. För att klara livet på det viset.

Hur tyckte du mötet med politikerna var?

– Jag har en väldigt stark tro att om vi får igång ett samtal om det här, då är förutsättningarna väldigt goda för att man också pratar öppet om vad är de omfattande negativa effekterna. Bara detta med cancerdöden. Tusen dödsfall i Sverige är alkoholrelaterade. 10,7 procent av bröstcancerfallen är alkoholrelaterade.

Men att föra upp sådana här tunga frågor på bordet? För tunga och svåra frågor är det väl?

– Vi har gjort det till det, men egentligen så är det inte det. Vi gör det till något konstigt. I stället för att säga ”att det inte är okej att du dricker dig för full”. Vi ställer inte krav utan vi ursäktar folk. Det är ju så att om man beter sig illa, om man börjar bli lite kladdig på en fest, då ler folk och säger ”att han blir så där när han får lite i sig”. Inte skulle någon ursäkta mig om jag på ett motsvarande sätt gick på en fest och började tafsa lite här och där, jag är ju nykter. Varför ursäktar man folk som har druckit?

Alkoholnormen är väldigt stark i Sverige och Per-Åke refererar också här till en undersökning som IOGT-NTO gjort på gatorna i Motala där man frågade 50 personer om det finns en alkoholnorm.

– 43 stycken sa att det finns en alkoholnorm. En del av de här 43 brydde sig inte utan sa ”jag bestämmer själv”. Sen var det de som var hjärtinnerligt less på att det alltid skulle behöva vara alkohol och det inte går att ifrågasätta för då får man en massa lustiga kommentarer. Är det någon som skulle behöva förklara sig är det den som dricker med tanke på omfattningen av de negativa konsekvenserna i samhället.

Visst skriver man om det här men det är ingen som tar tag i det och tar det här breda greppet på frågan. Belyser lite mer de totala konsekvenserna.

Per-Åke Andersson drar paralleller med biltrafiken. Den kan man ha ett öppet samtal om men ha ett öppet samtal om alkoholen är svårt.

– Ungdomar har alltid sagt, om vuxna när de pratar om alkohol, att det är gott och så. Men de säger ”ni dricker för att ni ska bli fulla”.

Per-Åke Andersson var väldigt nöjd med mötet.

– Det kändes som att politikerna var väldigt seriösa i sitt lyssnande och sitt samtal.

Något att tillägga?

– Jag uttryckte mig väldigt väl på mötet att politikerna är satta att skydda medborgarna och särskilt de som är mest utsatta. Då måste de helt enkelt få igång ett samtal om alkohol och utmana alkoholnormen. Det är helt nödvändigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!