Jobbanalysen startade som ett samarbete mellan Motala kommun, Arbetsförmedlingen och Tillväxt Motala. Projektet pågick mellan september förra året och sista juni i år. Under den tiden var projektledaren Åsa Fredell, Tillväxt Motala, i kontakt med 300 Motalaföretag med minst fem anställda.
Syftet: Att kartlägga företagens rekryterings- och kompetensbehov på kort och lång sikt. Men också att slipa på samarbetsformerna mellan projektets huvudmän.
Det blev "verkstad under tiden", beskriver Åsa Fredell. Inte minst kunde akuta behov av arbetskraft kvickt lösas av Arbetsförmedlingen.
50 personer fick på det här sättet sysselsättning, i form av jobb eller praktikplatser. Förmedlingen stärkte därmed sin status i näringslivets ögon. Likaså förbättrades kontakterna mellan företagen och kommunen.
– Med samarbetet visar vi att jobb och kompetensutveckling inte är kommunens eller Arbetsförmedlingens ansvar. Det är istället allas. Även företagen måste bidra genom att engagera sig i de här frågorna och det märker vi att de gör nu, tack vare Jobbanlysen, säger Per Engdahl sektionschef på AF i Motala.
När det gäller det långsiktiga kompetensbehovet hade flera företag tidigare, enligt Åsa Fredell, inte funderat nämnvärt på saken.
– Men i och med projektet har 32 av dem gjort egna personalförsörjningsplaner, noterar hon.
Flera företag säger sig även vilja bidra till att underlätta integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden.
– Och det är en mycket viktig grupp om vi ska klara sysselsättningen framöver. Bland inrikesfödda ligger idag arbetslösheten så lågt som under fyra procent. Då gäller det att utnyttja det tillskott av arbetskraft som nyanlända utgör och hitta de utbildningsspår som behövs, säger Per Engdahl.
Lyckade resultat men samtidigt utmaningar som återstår. Parternas slutsats har därför blivit att fortsätta Jobbanlysen åtminstone ett år till. Dessutom med breddad målgrupp. Nu ska även de allra minsta företagen omfattas.
När det gäller det långsiktiga personalbehovet så konstaterar projektledningen att arbetsbrist råder inom så gott som samtliga branscher. Vilket kan ses som ett tecken på att den redan långvariga högkonjunkturen verkar dröja sig kvar.
– Det här ställer krav på att se över bland annat platsantalen inom gymnasieskolans yrkesutbildningar, säger Per Engdahl.