Lucka i regelverk om lärarlöner

När Nicklas Rudberg (S) själv beslutade att förstelärarnas löner skulle höjas kom stark kritik. Om det var rätt eller fel är dock oklart – en utredning visar på brister i regelverket.

Det var varken rätt eller fel att Nicklas Rudberg (S) ensam tog beslut om lärarnas löner.

Det var varken rätt eller fel att Nicklas Rudberg (S) ensam tog beslut om lärarnas löner.

Foto: JESSICA GOW / TT

Motala2017-01-31 09:45

I höstas uppstod oro att Motala skulle förlora lärare till grannkommunerna. Efter ett snabbinkallat möte mellan bildningschefen, bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) och personalnämndens ordförande Rolf Hansson (V) samt personalchefen beslutade Nicklas Rudberg att avsätta 2,5 miljoner kronor som skulle användas för att höja 63 förstelärares löner. Beslutets hantering väckte stark kritik från oppositionen som menade att Rudberg överträtt sina befogenheter när han tog ett så stort beslut på egen hand utan att ta upp frågan i bildningsnämnden.

Frågan togs sedan upp i personalnämnden om hur ärendet egentligen skulle hanterats vilket ledde till att kommunjuristen fick i uppdrag att utreda vad som skett. Den utredning är nu färdig, men svaret om Nicklas Rudberg gjort rätt eller fel är lång ifrån entydig.

– Det kommunjuristen konstaterar är att eftersom det inte fanns något regelverk om vad som gäller i en sådan situation så kan man inte säga att någon gjort rätt eller fel, säger Rolf Hansson.

Kommunjuristens utredning kom alltså att peka på att det finns en lucka i kommunens reglemente. Nämnderna har ansvar för sina verksamheter och personalnämnden har det övergripande personalansvaret, men när det dyker upp större lönefrågor mellan personalnämndens årliga lönerevisioner finns enligt utredningen inga nedskrivna regler om vem och hur ett sådant beslut ska tas.

Majoriteten i personalnämnden går därför på kommunjuristens linje och föreslår att när det dyker upp lönefrågor som rör fler än 50 personer så ska frågan tas upp med personalnämnden innan en enskild nämnd tar ett beslut. Men Nicklas Rudberg får ingen kritik eftersom det inte fanns någon sådan bestämmelse tidigare.

Politikerna i personalnämnden var dock långt ifrån överens. Oppositionen förstår inte varför det krävs en regeländring.

– Det är inte reglementet som är problemet utan att man inte följer det. Vi måste följa kommunallagen och kan inte skapa en egen Motalastandard, säger Jan Gyllenhammar (KD).

Oppositionen ifrågasätter också starkt hur gränser med 50 anställda tillkommit.

– Varför det gäller vid just 50 kan man inte svara på. Problemet är ju att det redan finns regler om att man ska kontakta personalnämnden. Det här gör ju bara situationen värre, säger Jan Gyllenhammar.

Nu ska förslaget till nytt regelverk ut på remiss till övriga nämnder och sedan avgöras av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!