Enligt Henriksson finns det ett tydligt system för hur anslagen till nämnderna sätts och att det sker en uppräkning utifrån volym, löner, priskompensationer med mera.
– Under året som varit har kommunstyrelsen inte fått några indikationer från socialnämnden att de vill ha mer medel. Vi har beviljat undantag med anledning av covid, man får dra av covidkostnaderna, säger han och tillägger att han delar bilden av att omställningsarbetet måste ske men att det tar tid, bland annat på grund av pandemin.
Att nämnden skulle vara underfinansierad håller han inte med om och han håller inte heller med om att ett tillskott är rätt väg att gå.
–Jag tror inte att det är lösningen utan lösningen handlar om att hitta en optimal verksamhet. Om vi får ett verksamhetsår som inte präglas av pandemi, och där vi kan få arbeta ifred, kommer man kunna skapa stora effekter, säger han och hänvisar till omställningsarbetet.
Mark Henriksson säger också att nämndens ekonomi måste ses tillsammans med hela kommunens ekonomi.
– Om vi tittar på var vi har de största kostnadsökningarna så är det inom den åldrande befolkningen. Tittar man på Motala, och de slutsatser vi kan dra kring våra verksamheter, ser vi att inom äldreomsorgen ligger vi över referenskostnaden jämfört med andra kommuner.
Det vill säga att kommunen har högre kostnader än jämförbara kommuner och Henriksson menar att man bör nå samma nivå.