Många tycker att det är spännande att se hur Motala tedde sig förr. Snart kan man få ta del av detta i rörlig form då fotokommittén i Motala musei- och hembygdsförening låtit digitalisera hela 53 gamla filmer.
– De flesta är unika och inte visade på väldigt många år, säger kommitténs Margareta Johansson.
– En del är professionellt filmade, andra av amatörer, säger Janne Berglund, filmfotograf från Motala, som ombesörjt digitaliseringen och gjort viss redigering.
Filmerna är från 1920-talet fram till början av 2000-talet och visar bland annat Motala köping 1923, Barnens dag 1942 och jubileumsutställningen i Motala 1957. Här finns också åtta filmer från Motala verkstad med bilder från exempelvis modell- och pressverkstaden.
Robert Ekinge i fotokommittén berättar att filmerna legat i en garderob på muséet i flera år.
– Inte en garderob, utan ett valv, förtydligar Margareta Johansson och fortsätter:
– Muséet i Charlottenborgs slott har stängt under 2018 för reparation och ombyggnad. När det är klart planerar vi att ha filmaftnar där, med början i februari. Det blir minst tre visningar.
– Jag tror att det finns stort intresse för de här gamla filmerna, menar Robert Ekinge.
Fotokommitténs sex medlemmar sysselsätter sig vanligtvis mest med stillbilder. Bildarkivet som är digitaliserat består enligt Margareta Johansson av minst 25 000 bilder, insamlade under cirka 60 år.
De används i olika skrifter, men kommer till viss del även allmänheten tillgodo.
– Vi blir ofta kontaktade av personer som söker vissa bilder, till exempel från sitt barndomshem. Kan vi leta upp en sådan bild blir de glada, säger hon.
Trots alla bilder tar kommittén gärna emot fler.
– Det finns fortfarande många luckor som vi arbetar på att fylla upp, säger Margareta Johansson och vädjar till Motalabor att få ta del av deras gamla fotoalbum.
– Bland de mest anspråkslösa bilder kan vi hitta sådant som är guldkorn för oss, och vi kopierar och återlämnar bilderna.
När det gäller den stora samlingen stillbilder har man inte kommit lika långt som med filmerna vad det gäller att göra dem offentliga.
– Vi har haft öppet hus i fotorummet tidigare och ska kanske ha det igen, säger Robert Ekinge.
Andra metoder som diskuterats är att lägga ut dem på internet eller att låta människor ta del av dem via datorer på muséet.
– Men inget är bestämt än, säger Robert Ekinge och Margareta Johansson.