Skarven går hårt åt liten ö i strömmen

Ett antal Storskarvar har gjort skador på den lilla Hårstorpsön i Motala Ström. Om de bygger bo kan det bli aktuellt med skyddsjakt på fågeln.

Storskarven har befunnit sig på den lilla Hårstorpsön i Motala Ström och gått hårt åt flera träd. Om de bosätter sig och börjar häcka kan det bli aktuellt med skyddsjakt.

Storskarven har befunnit sig på den lilla Hårstorpsön i Motala Ström och gått hårt åt flera träd. Om de bosätter sig och börjar häcka kan det bli aktuellt med skyddsjakt.

Foto: Peter Calén

Motala2023-03-02 05:01

Jim Forsberg är vilthandläggare vid Länsstyrelsen och får av MVT se våra bilder och en film från ön. Han säger att det än så länge inte är aktuellt med någon åtgärd för att få bort fåglarna.

– Man ser tydligt att några träd blivit vita av deras träck, men så länge de inte bosätter sig och bygger bon på ön är det mycket som talar för att de snart drar vidare till andra häckningsplatser.

Är det ovanligt att de rotar sig så pass centralt?

– Det är inte jätteovanligt, utan sker mer och mer ofta. Vi har några sådana exempel även i Norrköping. 

Länsstyrelsen gick i dagarna ut med att man har gett tillstånd till skyddsjakt på storskarv i Östersjön inom Östergötlands län. Skyddsjakten ska motverka skador på fiskbestånd under delar av fiskarnas föryngringsperiod.

Inventeringsresultat visar att skarven ökat kraftigt de senaste 20 åren och att det i dag finns cirka 6 500 häckande par, vilket motsvarar drygt 30 000 skarvar. Flest häckande par återfinns i skärgården.

Under 2022 tog Länsstyrelsen fram länets första förvaltningsplan för skarv och har utifrån den nu fattat beslut om tillstånd till skyddsjakt i skärgården. Totalt får högst 2 000 skarvar fällas.

– Skyddsjakten är ett verktyg för att freda redan känsliga fiskbestånd. Genom att jaga skarv inom viktiga föryngringsområden för fisk ges möjlighet att skrämma bort skarven från dessa områden under större del av fiskarnas föryngringsperiod, säger Jim Forsberg.

Han säger också att man under en snar framtid kommer ha ett formulär på länsstyrelsens hemsida där man tar emot iakttagelser från allmänheten om hur skarven breder ut sig i länet.

– Innan det är på plats är vi tacksamma om markägare och andra som rör sig i naturen hör av sig till oss, via telefon eller mejl, så att vi får veta hur det ser ut. Sen gör vi tillsammans med markägaren en bedömning i de enskilda fallen.

Kan du säga något om eventuell åtgärd i det här fallet?

– Om det är så att de bosätter sig och börjar häcka på ön är det ingen lämplig plats, vare sig för fågeln eller allmänheten. Då får vi hantera det tillsammans med markägaren.

Markägare är Tekniska Verken.  

– Vi har inom vår verksamhet inget problem med skarvarna på just den här platsen men skulle det komma en fråga från Länsstyrelsen om de får bedriva skyddsjakt på vår mark får vi ta ställning till det, säger Jakob Bergengren, hållbarhetsstrateg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!