C-toppen rasar om utdragna Lalandiaprocessen

Alla ska få överklaga, men processen måste bli snabbare. Det menar C-toppen Muharrem Demirok som på Twitter väckt frågan om Lalandiaprocessen.

Muharrem Demirok (C) beskriver Lalandiaprocessen som bisarr vad gäller hur lång tid ärendet hittills tagit.

Muharrem Demirok (C) beskriver Lalandiaprocessen som bisarr vad gäller hur lång tid ärendet hittills tagit.

Foto: Victor Bomgren, Motala kommun, MVT Arkiv

Motala2021-09-19 08:00

Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping, har på Twitter inlett en serie inlägg om det svenska systemet med överklaganden. Där har han tagit sig an Lalandiaprocessen.

"Jag är inte emot att medborgare ska kunna överklaga, det är en demokratisk rättighet. Däremot blir jag tokig på de processer vi bygger upp som vi sen inte kan resurssätta på rätt sätt och därmed skapar enorma köer och handläggningstider. Vi skjuter oss själva i huvudet", skriver han och beskriver det som "en process som skulle få Kafka att slita håret".

– Man har en demokratisk rätt att överklaga. Det är rätt, men med en så generös rätt måste vi också kunna hantera det och det gör vi inte i dag. Fallet med Lalandia och tiderna där är ju bisarrt, säger han.

Muharrem Demirok menar att domstolar och myndigheter behöver ändra arbetssätt. Han föreslår bland annat att mer komplexa ärenden och enklare fall hanteras var för sig.

– Ett stort ärende som Cementa som handlar om komplicerade processer och vattenförsörjningen för en hel ö måste hanteras seriöst och ordentligt, men att avgöra om en grupp ska få överklaga borde inte vara lika svårt. Det är inte rimligt att de hamnar i samma kö, säger han och syftar på bedömningen av sakägarskapet i Lalandiafallet.

Han vill inte anklaga någon enskild myndighet för brister, men menar att någon måste sätta ner foten när helheten blir en lång, utdragen process.

– Alla gör det de ska, men någon måste ta ansvar för hela processen. I Danmark ska nästa Lalandiaanläggning vara klar 2022 och de började senare än Motala. De måste skratta åt oss i Danmark, säger han och oroas över att internationella bolags investeringsvilja ska påverkas.

– Då får man ha det här som ett skräckexempel och säga att så här får det inte gå till, fortsätter han.

På önskelistan står därför en översyn av systemet, effektivare metoder i domstolar, mer resurser och nyttjandet av ny teknik. Han skulle gärna se mer AI, alltså att låta datorer göra en bedömning om exempelvis ett bygglov strider mot detaljplanen eller ej.

– Man får säkert mycket okynnesöverklaganden där man tidigt borde kunna avgöra om det finns grund eller inte. Då skulle man kunna använda AI, säger han.

Muharrem Demirok sitter i centerns partistyrelse. Han menar att frågorna om processerna är något han kommer att försöka skapa opinion kring, men han är också redo att driva det i rikspolitiken.

Karta: Växjö tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!