Lina bästa recept efter storhelgerna

Sugen på något mumsigt, billigt och nyttigt efter nyår? Lina Lindblad bjuder oss på schyssta recept.

En dekorativ focaccia.

En dekorativ focaccia.

Foto: Lina Lindblad

Motala2021-01-02 08:00

Den här soppan är perfekt för tunna plånböcker. Billigt gott och värmande. De vridna baguetterna är så goda så sätt en dubbel deg. Servera med en god ost och den goda kryddblandningen du hittar i receptet nedan. 

Linssoppa 
4 portioner 

1 stor finhackad gul lök

1-2 msk olja eller margarin

1-2 tsk paprikapulver

3 dl röda linser

1 ¼ l svag buljong

2 råskalade tärnade potatisar

ca 2 msk tomatpuré

1 tsk salt + lite svartpeppar

4 stycken citronklyftor

kryddblandning (se receptet nedan).

Fräs löken i en stor kastrull. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och koka soppan sakta under lock ca 30 min eller tills potatis och linser mosat sig. Röda linser kokar sönder och gör soppan tjock och fin. Servera med citronklyftor, kryddblandningen, bröd och ost.

undefined
"Servera soppan med en god ost och den goda kryddblandningen".

Za’atar-frökrydda (kryddblandningen)

4 msk pumpafrö

4 msk sesamfrön

1,5 msk spiskummin

2 msk malen koriander

2 msk torkad oregano

1 krm cayennepeppar

4 msk sumak

1 tsk salt

Gör så här

Lägg alla ingredienser utom sumak och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumak och saltet.

Vridna baguetter 

Ingredienser

6 dl ljummet vatten

25 g jäst

2 tsk salt

ca 11 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.
2. Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.
3. Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undersidan.

Receptet på soppan och brödet kommer från Anna Bergenström.

Grundrecept focaccia

25 g jäst, 1/2 förpackning, dela på diagonalen.
3 dl vatten, ljummet
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning flingsalt, till plåten och utbakning

undefined
Skapa något fint på din focaccia med hjälp av färska kryddor, oliver, tomat, sparris, lök, gräslök, paprika, frön, m.m.

Gör så här

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

DEKORERA DEGARNA. Skapa något fint på din focaccia med hjälp av färska kryddor, oliver, tomat, sparris, lök, gräslök, paprika, frön, m.m Avsluta med att strö lite flingsalt över brödet innan du gräddar det i ugnen.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

undefined
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!