2012 inledde bildningsnämnden ett projekt för att förbättra tillgången på datorer och IT i skolan. Två skolor valdes ut som testenheter: Charlottenborgsskolan och Norra skolan. På Charlottenborg fick man en uppsättning lärplattor som klasserna fick dela på. Norra skolan fick en lyxigare lösning där varje elev fick en egen surfplatta som kunde användas både på skoltid och på fritiden.
Båda skolorna lovordade satsningen, men på Norra skolan kunde man tydligt visa att den nya tekniken inverkat på elevernas skol-resultat. Vid ett besök i slutet av 2012 lovordade både lärare och elever sitt nya arbetsredskap. Eleverna tyckte bland annat att det blivit både lättare och framför allt roligare att göra sina skoluppgifter. De kunde också snabbare hitta information.
– Resultatet från Norra skolan var så mycket bättre än på Charlottenborg där eleverna fick dela på plattorna. Framför allt fångades vi av när lärarna på Norra berättade att de aldrig sett elever i årskurs ett knäcka läskoden så fort tidigare, säger Nicklas Rudberg (S), bildningsnämndens ordförande.
Men nu är det dags att gå vidare.
Och det ordentligt. Lagom till jul har nämnden nu tagit beslut om att öppna den stora paketsäcken.
– Vi kommer att göra 1–1-lösningar på alla grundskolor. Det innebär att alla elever kommer att få varsin lärplatta eller dator, säger Nicklas Rudberg.
Sju miljoner finns avsatt för 2015. Först ut är förskolorna där varje avdelning framöver ska ha tillgång till två lärplattor. Under året ska också alla elever i förskoleklass och upp till årskurs fyra på samtliga kommunala grundskolor få varsin platta.
Utöver det lovar man eleverna på gymnasiets ekonomiprogram att de ska få varsin dator. Elever som är i behov av särskilt stöd ska också få lärplattor oavsett vilken årskurs som de går i.
– Motala har legat väldigt långt efter när den gäller tillgången på datorer och IT i skolan. Vi har diskuterat det här i många år, men nu kommer vi äntligen till skott, säger Nicklas Rudberg.
2016 kommer årskurserna sex till nio att få plattor och året därpå är det dags för resten av gymnasiet.
– Sedan tittar vi också på hur vi ska få in programeringskunskap i skolan. Vi inser att vi behöver börja tidigt med att få in det i undervisningen. Det kommer att vara nödvändigt framöver, säger Nicklas Rudberg.