LARMET: Ungdomsgäng och missbrukare stör på biblioteket i Motala

Kyligare ute – då söker sig många in i värmen på Motala bibliotek.
Men alla hörsammar inte trivselreglerna.
En våg av stök och bråk har sköljt över verksamheten.
– Det här väcker obehag hos våra besökare, säger bibliotekschefen.

Kallt ute. Då blir Motala bibliotek "värmestuga". Stök och oroligheter har drabbat verksamheten under den senaste tiden.

Kallt ute. Då blir Motala bibliotek "värmestuga". Stök och oroligheter har drabbat verksamheten under den senaste tiden.

Foto: Maria Biamont

Motala2024-11-29 08:40

Oroligheter på landets bibliotek har varit ett problem under flera år, enligt fackförbundet DIK som organiserar bibliotekarier. Under den senaste tiden har det bitvis varit problematiskt på Motala huvudbibliotek, berättar bibliotekschef Johanna Hagelin.

– Nu är det lite kallare ute och då är biblioteket ett ställe där man kan komma in och värma sig, säger hon och fortsätter:

– Vi har flera personer med alkohol- och drogproblem som besöker oss. För det mesta fungerar det bra men nu har vi haft problem med personer som tyvärr kan bli aggressiva och skrika, främst mot varandra. När vi har sagt till har de även börjat skrika mot personal.

Incidenterna väcker obehag:

– När de skriker på varandra är det flera av våra besökare som har upplevt det som läskigt. Det behöver vi ta hänsyn till. Både vuxna och barn kommer hit och för dem är det viktigt att det här är en trygg plats, säger Johanna Hagelin.

undefined
Kallt ute. Då blir Motala bibliotek "värmestuga". Stök och oroligheter har drabbat verksamheten under den senaste tiden.

För bibliotekspersonalen är det en arbetsmiljöfråga:

– Det kan absolut vara väldigt stressigt. Vi har avstämning varje morgon om vad som har hänt dagen innan för att man ska få prata av sig och se hur vi ska göra gemensamt för att hålla samma linje.

Det händer att de anställda behöver rycka in:

– Nyligen var det en besökare som inte vågade gå ut när det var bråk och då fick vi hjälpa till och gå ut så att de såg att det var tryggt utanför.

Stök på bibliotek är tyvärr ett väldigt vanligt bekymmer, uppger Johanna Hagelin. Hon nämner ett annat aktuellt störningsmoment: ungdomsgäng som skriker, bråkar, spelar hög musik och har svårt att ta en tillsägelse från vuxenvärlden.

Men det finns hjälp att få. Motala kommun har sedan flera år tillbaka väktare som besöker biblioteket varje dag.

– Vi har inte tid att springa och säga till folk hela tiden. I stället har vi väktare som gör det. Så kan vi ta de trevliga samtalen med våra besökare. Väktarna har utbildning och möjligheter som inte vi har.

undefined
Än så länge har ingen besökare fått tillträdesförbud på Motala bibliotek. Däremot händer det att folk som stör avvisas för dagen, enligt Johanna Hagelin.

Ytterligare insatser kan bli aktuella om problemen eskalerar, enligt Hagelin. Biblioteket kan att ta in väktare ännu mer och störande besökare kan få tillträdesförbud.

– Så långt har vi absolut inte kommit. Däremot har vi rätt att avvisa för dagen. Det har vi använt vid tidigare tillfällen för att få bukt på ungdomsgäng och andra individer där det inte riktigt har fungerat, säger bibliotekschefen och fortsätter:

– Går det riktigt långt larmar vi polisen. 

Kommunpolis Josefin Arvidsson delar bibliotekschefens bild av situationen. Just nu sker insatser på olika vis. Hon nämner att polis och kommun jobbar med att försöka ta reda på vilka ungdomar som stör på biblioteket.

– Planen är att vi ska försöka identifiera dem och sedan kommer vi ha samtal med ungdomarna och vårdnadshavare. Det brukar bli en ganska bra effekt av det, säger Josefin Arvidsson.

undefined
Ungdomsgäng stör andra besökare på biblioteket. Nu ska bråkmakarna förhoppningsvis identifieras, berättar Josefin Arvidsson, kommunpolis i Motala.

Hon berättar att det förs en tät dialog med verksamheten och att hon har träffat personalen för genomgång av hur man hanterar olika situationer.

– Är det så att det stör den allmänna ordningen blir det polisiärt. Då vet de att de ska kontakta polisen.

All polispersonal har också kännedom om situationen på biblioteket, enligt Josefin Arvidsson: 

– När man har tid och möjlighet försöker man visa upp sig där och jobba trygghetsskapande på platsen. Jag vet att de har varit där flera gånger den här veckan och kollat så att allt är lugnt.

undefined
Biblioteket ska vara en lugn miljö men alla besökare följer inte trivselreglerna. Personalen får nu hjälp av både polis och väktare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!