Larmet: Gäng får ostört driva omkring

Vuxennärvaron bland Motalas unga måste öka. Det anser Brottsförebyggande rådet (Bråmo) i en skrivelse till kommunstyrelsen sedan flera skolor oroats över vad eleverna har för sig på fritiden.

FÖR LÄTT. Det är för lätt för unga i Motala att hamna i utanförskap, varnar Bråmos Mannie Gustavsson.

FÖR LÄTT. Det är för lätt för unga i Motala att hamna i utanförskap, varnar Bråmos Mannie Gustavsson.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2017-10-03 07:30

Bråmo beskriver en förändring på senare år av ungdomars beteendemönster. Grupper rör sig tillsammans och "hänger" på offentliga platser i både Motala och Borensberg. Till exempel på bibliotek, i gallerior eller i grönområden.

Och det bekymmersamma, menar Bråmo, är de stora ålderspannen i gängen. Här blandas tolvåringar med personer som nått en bra bit över 20 år. Sådana grupper kan inte lämnas ifred, utan vuxentillsyn. Problem som redan finns här – brottslighet, oönskade sexuella kontakter och droger – riskerar bara att förstärkas och med tiden kosta samhället åtskilligt mer.

Mannie Gustavsson, fritidsgårdsföreståndare inom Motala kommun och Bråmos samordnare, beskriver därför läget som akut.

– Vi vuxna måste öka vår närvaro i det offentliga rummet. Nu finns det grupper som för lätt kan välja att ställa sig utanför, sammanfattar hon.

I skrivelsen till kommunstyrelsen nämns den tragisk händelsen i december förra året. En 18-åring knivdödades i Stadsparken. Bråket hade föregåtts av en samling vid huvudbiblioteket, en instans som dessförinnan under lång tid larmat om gäng som drev runt.

Bråmo föreslår en särskild grupp om fyra personer med fältarbete som uppdrag. Den ska gärna vara etniskt blandad och representera både skola och socialtjänst.

Bråmo anser att det är nödvändigt att lyfta frågan i kommunstyrelsen sedan åtgärder uteblivit från socialnämnen och bildningsnämnden – trots att dessa gemensamt ska ha behandlat frågan vid flera tillfällen.

Socialnämnden har tidigare sparat bort fältsekreterare och enligt ordföranden Anne-Lie Liljedahl (S) är det inte aktuellt att återinsätta några.

Hon är medveten om att Bråmo gått vidare till kommunstyrelsen men vill inte uppfatta det som kritik.

– KS har ju ändå huvudansvaret för det brottsförebyggande arbetet, därför bör man också informeras om läget. Men vi och bildningsnämnden jobbar med frågan och vi kommer att agera. Vi tittar på hur vi kan jobba annorlunda med de resurser vi redan har, exempelvis elevhälsan och fritidsgården Hallen. Och hur vi sedan kan göra det tillsammans med ideella krafter som Föräldrar på stan, säger Anne-Lie Liljedahl.

Hon jämför lite med det IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) som socialnämnden tecknat med Ria om uppsökande verksamhet och insatser för vuxna missbrukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!