Gripandet vid den numer nedlagda bensinstationen på Platensgatan blev avslutet på en flera timmar lång polisjakt efter tre misstänkta värdetransportrånare i Motala.
Brottsplanen var avancerad och inleddes med en avledningsmanöver. Tidigt på fredagsmorgonen den 19 april 2002 inkom larm om att tre personer höll på att bryta upp en uttagsautomat i Borensberg. En av de inblandade skulle senare avslöja syftet: att lura all befintlig polispersonal bort från stan för att få fritt spelrum när penningtransportbilen kom till Föreningssparbanken i Motala centrum.
Men kuppen kom av sig.
Gärningsmännen sågs lämna Borensberg i en röd Saab, en stulen bil som knappt en timme senare anträffades på Gallerians takparkering. När polisen dök upp tog de misstänkta till flykten, genom att hoppa ned och ta sig till marken via en avsats. Två greps relativt omgående medan den tredje lyckades komma undan.
Under morgonen sökte polisen efter den försvunne gärningsmannen och strax före klockan åtta kom det avgörande samtalet från Hydromacken vid Motala hamn. Innehavaren hade kontaktats av en boende i huset bredvid som sett en man ligga och trycka på bensinstationens tak.
Polisen tog inga risker. Under morgonen hade två skarpladdade vapen, en kpist och en AK 47:a, hittats i ett buskage i centrum. Maskering, skyddsvästar och en hink med spanska ryttare hade också tagits i beslag. Polisen kunde inte utesluta att mannen på taket hade skjutvapen.
Snart var byggnaden omringad av tungt beväpnad polispersonal. Flera kvarter spärrades av och nyfikna Motalabor samlades för att följa händelseförloppet på håll.
– Det var ett speciellt ingripande. Det var mitt i stan, bostadshus runtomkring och mycket människor som var samlade. En hel del journalister var på plats, säger Lars Gustafsson, en av polismännen som var med vid gripandet.
Han och kollegorna försökte kommunicera med den misstänkte men fick först ingen kontakt, minns han. Poliser med kikare spanade mot macktaket från en närliggande lägenhet.
– Till slut såg han väl att han inte hade någon chans. Vi reste en stege och han klättrade ner. Så fort han kom ner grep vi honom ganska odramatiskt, säger Lars Gustafsson.
Efter drygt två timmar hade mannen gett upp. Både han och hans medmisstänkta var obeväpnade när de togs. Lars Gustafsson berättar att han klättrade upp på taket efter gripandet och hittade en totalförstörd mobiltelefon där:
– Det var ett av de första ingripandena som man insåg hur viktigt det var med teknisk bevisning och mobiltelefoner. Han hade plockat sönder mobiltelefonen i beståndsdelar, den var minutiöst nedplockad och simkortet förstört. Han förstod att det var viktiga bevis i den där.
När trion satt inlåst på polisstationen i Motala uppgav kriminalchefen att man trodde sig ha sprängt en avancerad rånarliga bestående av tungt kriminellt belastade personer. Alla tre misstänkta förnekade brott och valde att hålla tyst under polisförhören.
Annat blev det vid den sommarens rättegång i Motala tingsrätt. Då medgav plötsligt två av de åtalade, ett brödrapar från Stockholmstrakten, att de hade deltagit i brottsplanen. Den övergavs dock innan rånet påbörjades. Den äldre brodern, 28 år, hävdade att han hade fått kalla fötter och blåst av allt. Han uppgav att han velat göra sin lillebror en tjänst men fått "moraliska betänkligheter". Under förhandlingen berättade mannen öppet om förberedelserna och upplägget, som uppgavs omfatta minst sju personer.
Tingsrätten godtog mannens berättelse och dömde honom till ett års fängelse för grovt vapenbrott. De två andra, 24 och 32 år gamla, dömdes till fyra års fängelse för förberedelse till grovt rån.
Domarna överklagades till Göta hovrätt, som valde en helt annan linje. Hovrätten ansåg att förberedelserna var så långt gångna när 28-åringen tog sitt beslut, att han dömdes till fyra års fängelse för förberedelse till grovt rån. Samma påföljd blev det för hans yngre bror.
32-åringen friades däremot helt. Han hade hela tiden hävdat att han befunnit sig på platsen av en slump och inte hade något med brottet att göra. Den uppgiften styrktes av bröderna, som uppgav att de aldrig hade sett honom tidigare.
Hovrätten ansåg att det visserligen var graverande att 32-åringen greps i Motala samtidigt med bröderna men att åklagaren inte kunnat lägga fram något bindande bevis för att han deltagit i rånförberedelserna.