Länsstyrelsen gör coronatillsyn under Vätternrundan

Vätternrundan har vidtagit coronaåtgärder för att genomföra cykelfesten. Nu ska länsstyrelsen kontrollera att de fungerar i verkligheten.

Vätternrundan har vidtagit coronaåtgärder och länsstyrelsen kommer att vara på plats i Motala för att se att de fungerar.

Vätternrundan har vidtagit coronaåtgärder och länsstyrelsen kommer att vara på plats i Motala för att se att de fungerar.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2021-09-02 06:00

Regeringens besked om lättnader för publik och stora arrangemang var ett glädjebesked för Vätternrundan. Restriktionerna medger nu högst 900 idrottsutövare samtidigt i start- och målområde. Vi har tidigare berättat om arrangörens smittskyddsåtgärder, bland annat med coronavärdar, hygienstationer, skyltar, extra slussar i mål och uppmaningar att lämna familj och anhöriga hemma.

Länsstyrelsen i Östergötland, som har i uppdrag att kontrollera att pandemilagen följs, har gett Vätternrundans planering godkänt. Nu gäller det att åtgärderna fungerar som det är tänkt.

– Vätternrundan är ett stort evenemang som vi absolut har i blickfång, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef på länsstyrelsens enhet för tillsyn enligt covid 19-lagen.

Han fortsätter:

– Mycket av vårt arbete sker inför arrangemang. Utöver det kommer vi också att vara på plats för att se att rutinerna fungerar i verkligheten.

Hur kommer tillsynen att se ut på plats?

– Vi fokuserar på att vara ute så tidigt som möjligt. Kan vi identifiera brister tidigt så kan vi få till en rättelse. Huvudsyftet med vår tillsyn är ju att minska smittspridningen. Det kan komma att följas upp med fler tillsyner, säger Kristoffer Hellberg.

Prognosen just nu är att 15 000 cyklister kommer till Motala under Vätternrundan.

– Vi är nöjda med den dialog vi har haft och det vi har sett hittills i vår tillsyn. De har en god planering men det är ett stort arrangemang som drar mycket folk. Stora evenemang är ju stora risker om det inte fungerar väl.

Finns det några begränsningar vad gäller åskådare?

– Eftersom det är ett område där folk rör sig i vanliga fall så kan man inte tänka på samma sätt som ett arrangemang på en arena. Mycket av ansvaret hamnar därför på individen, att försöka hålla avstånd, säger Kristoffer Hellberg.

Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan, uppger att en viktig del i förberedelserna för cykelveckan har varit dialoger med bland annat det regionala smittskyddet.

– Vi känner oss trygga i de förändringar vi har gjort. Vi har tagit i lite extra på det mesta utifrån de förutsättningar som finns och de restriktioner som vi är ålagda.

Han fortsätter:

– Sedan behöver varje enskild deltagare ta sitt egna ansvar. Mycket av vår kommunikation den sista månaden har handlat om att följa de restriktioner och rekommendationer som vi ger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!