Varför har skisserna förändrats så mycket från första presentationen till nu och varför har semesterhusen flyttat närmare grannarna? Det var ett av huvudämnena bland sakägarna som kommit till kommunens samråden om detaljplanerna för Lalandia. Något svar på plats fick de egentligen inte, men plan- och miljönämndens ordförande Marianne Walter (S) lovade att återkomma.
På samma ämne påpekade en annan granne att semesterhusen i vissa fall hamnat bara två, tre meter från tomtgränsen.
– Det är inte rimligt. Det är ju direkt inpå tomten, framförde grannen.
Marianne Walter höll med om att det var någonting som behövde ses över.
Totalt höll kommunen tre samrådsmöten under onsdagseftermiddagen och kvällen. Omkring 1000 sakägare var inbjudna för att få möjlighet att ställa sina frågor om etableringen och vad den kommer att innebära för dem som grannar.
– Det var inte direkt några oväntade frågor. Vi förstår att människor är oroliga för förändringar och vad det kommer att innebära för dem, säger planchef Lena Petersson Forsberg efter den första dragningen.
En annan kommentar som kom in under den första presentationen var att man ville ha bättre illustrationer, kanske en modell som kan visa mer tydligt hur det faktiskt kommer att bli. Det lovade kommunens tjänstemän och politiker att ta med sig och framöver skicka upp drönare för att ordna bättre bilder och skisser.
Under det andra mötet kom flera synpunkter på trafiken. Redan i dag är farten hög på vägen mot Mariebergsskolan och det rör sig mycket barn i området, påpekade en besökare.
– Trafikutredningen säger att det inte kommer att bli problem i området, men naturligtvis kommer vi att titta på situationen för oskyddade trafikanter. Det ska vara en säker skolväg, svarade mark- och exploateringschef Hanna Hammarlund.
Vad gällde trafiken kom också frågor om det verkligen kommer att fungera att stänga Varamovägen för genomfartstrafik.
– Kommer inte folk att låtsas att man har ärenden och ska besöka boende i området och sedan parkera där nere med fyra barn och grill, framförde en boende i området.
Svaret blev att kommunen ska satsa på hårdare bevakning av att parkeringsreglerna följs och att bötfälla de som felparkerar.
– Om man sedan inte följer reglerna om att genomfartstrafik är förbjuden så är ju det en polisiär fråga, säger Hanna Hammarlund.
Kommunen har lagt mycket energi på att tillgodose att stora tallar och ekar i området skyddas. Flera besökare väckte dock frågor om det räcker när stora områden ska exploateras.
– Det kan också komma att regleras mer i exploateringsavtalet, säger Hanna Hammarlund.
Omkring 150 personer kom totalt på de tre mötena som kommunen höll. Frågorna var många och även efteråt tog många chansen att stanna och ställa frågor. Thomas Nielsen, projektledare på Lalandia, deltog inte i själva frågestunden men han fanns tillgänglig efteråt för de som hade specifika frågor till företaget.
– Det här har varit bra möten. Stämningen är god och det är relevanta spörsmål. Det är tydligt att det den här gången är sakägare som är här. Det här är ju människor som är direkt berörda, säger han och fortsätter:
– Vi kommer att ta med oss de frågor som finns kring respektområde till grannarna, kring parkeringar och kring trafiken.