Lalandia-vd: "Vi växlar upp nu"

Det är tyst om Lalandiaprojektet, men det betyder inte att man ligger på latsidan. Den senaste tiden har ägnats sig åt förhandlingar med världsledande konstruktörer av vattenrutschbanor och i dagarna är man i Motala för intensiva möten.

Vd Jan Harrit och Thomas Nielsen, projektledare, på plats i Motala.

Vd Jan Harrit och Thomas Nielsen, projektledare, på plats i Motala.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2017-10-06 07:30

Kommer Lalandia att bli av? Vad händer egentligen i projektet? Vad gör kommunen och vad gör danskarna? Frågorna börjar hopa sig bland Motalaborna kring en av de största satsningarna någonsin i stadens historia. Men Lalandias vd Jan Harrit vill mana till lugn. Allt är som det ska och allt rullar på. Att det just nu inte hörs mycket från varken kommunen eller företaget är naturligt. Man är nämligen fullt upptagna med att jobba, jobba, jobba.

– Vi arbetar på. Det som måste falla på plats nu är detaljplanerna och att vi får se att vi får bygga det vi vill. Vi jobbar dag och natt med det här, säger Jan Harrit.

Kommunens uppdrag just nu är att ta fram fem detaljplaner för de områden som är intressanta för Lalandia. Men för att kunna göra planerna krävs information från danskarna. Och nu börjar man komma ner på detaljnivåer.

– Kommunen behöver veta hur många hus vi ska bygga. De behöver veta hur höga husen blir. De behöver veta exakt var husen ska ligga. Vi har varit ute och tittat exakt i området på stigar som kommunen vill bevaka och även enskilda träd, säger Jan Harrit.

Sedan i tisdags har han och företagets nyanställde projektledare varit på besök i Motala. Det har varit ett späckat schema med bland annat träffar med kollegorna som vill satsa i Luxorbyggnaden och med Vattenfall om el- och fjärrvärmeförsörjning.

– När det gäller Luxor vill vi gärna jobba tillsammans med dem. De har också stora planer och vi vill att vi ska komplettera varandra, säger Jan Harrit.

Medan kommunen jobbar på med sina planer har Lalandia börjat sondera terrängen efter lämpliga entreprenörer och leverantörer. Bland mötena som varit nämner de exempelvis träffen med en av världens största leverantörer av vattenrutchbanor.

– Det kommer att bli häftigt. Motala ska få ett helt nytt vattenland. Vi växlar upp nu, säger Jan Harrit.

Samtidigt är han försiktig om exakt vad som väntar besökarna.

– Det vi vet är att det kommer att bli ett tropiskt paradis med 30 grader varmt året om, men vad exakt det blir mer kan vi inte säga nu.

Just nu är det mycket som sker i kulisserna med förberedelser för det som man hoppas ska komma: detaljplaner, bygglov och spaden i marken. När man kommit lite längre i processen lovar Jan Harrit att Motalaborna åter ska få veta mer om vad som är tänkt.

– Det blir löpande information, men ju närmare vi kommer samråd desto mer kommer vi att ha som är klart att berätta, säger han.

Även om företaget och kommunen jobbar nere på detaljnivå är han fåordig om just detaljerna. Istället blir det mer övergripande svar: tidsplanen håller, de ekonomiska ramarna stämmer också i dagsläget.

– Men nu börjar det här att kosta pengar. Nu börjar vi gå in med medel i det här och det gör vi för att vi tror på det, säger Jan Harrit och blir åter fåordig när frågan kommer om exakt hur mycket man lagt ner hittills.

– Det kan vi inte tala om nu. Men det visar att vi tror på det.

När det gäller ekonomin har kommunen låtit göra en utredning om vilka effekter etableringen kan få. Där talades om upp emot en halv miljard i intäkter och 500 arbetstillfällen.

– Vi vet från Danmark och etableringarna där att det har stora fördelar. De här siffrorna låter inte alls orimliga, säger Jan Harrit.

I Göteborg planerar Liseberg en konkurrerande anläggning och i Köpenhamn är man i startgroparna för vad som kan bli ett av världens största vattenland. Två stora konkurrenter om badgästerna är alltså under uppsegling.

– Vi kommer att göra vårt projekt oavsett. Motala behöver inte oroa sig, Motala är utvalt. Vi har tittat på området här och ser att det med Jönköping, Norrköping, Linköping, Örebro och Stockholm finns en marknad, säger Jan Harrit och fortsätter:

– Här finns något annat helt unikt också. Naturen och Vättern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!