Lalandia-marken ska säljas via bolag

Försäljningen av Motala kommuns mark till Lalandia kommer att ske via bolag. Det ska tydliggöra villkoren och underlätta en flexibel tidpunkt för affären.

Den så kallade Långgolfen är ett av områdena i kvarteret Tvättsvampen som ska köpas in av Lalandia. Här planeras en stugby. Bakom träddungen hamnar själva upplevelseanläggningen.

Den så kallade Långgolfen är ett av områdena i kvarteret Tvättsvampen som ska köpas in av Lalandia. Här planeras en stugby. Bakom träddungen hamnar själva upplevelseanläggningen.

Foto: Henrik Gedda/arkiv

MOTALA2018-11-30 18:00

Uppgörelsen ska omfatta fem markområden – Folkets park med omnejd samt delar av kvarteren Tvättsvampen (platsen för besöksanläggningen intill Furulid), Fjällskivlingen (nuvarande stugby mellan Vättershall och Sjövik), Toppmurklan (p-platsen vid Lindgården) och Badgästen (Vildmarksvägens p-plats).

Enligt det markanvisningsavtal som redan tecknats mellan parterna ska Lalandia betala 61 miljoner för tomterna, totalt 282 000 kvadratmeter.

Kommunen vill försäkra sig om att Lalandias etablering blir av innan marken byter ägare. Därför ska följande först vara uppfyllt:

De fem detaljplanerna, som väntas antas av kommunfullmäktige i december, ska också ha vunnit laga kraft.

Lalandia ska ha fått bygglov för sin anläggning.

Lalandia ska ha tecknat överlåtelseavtal för 300 semesterbostäder av cirka 550 planerade.

Kommunen ska ha fattat beslut om att bygga den nya simhallen intill Lalandias huvudanläggning.

Motala kommun köper ett nyregistrerat aktiebolag, ett så kallat lagerbolag. När villkoren är uppfyllda flyttas först fastighetsinnehavt över till det kommunala bolaget varpå det med inkråm köps upp av ett nybildat och svensktregistrerat Lalandia-bolag.

Försäljningsformen ska vara är etablerad på marknaden och används även av kommuner. Genom att sälja via bolag blir det lättare – med hänsyn till överklagandetider – att hålla affären öppen över tid samtidigt som villkoren tydliggörs. I ett vanligt fastighetsförsäljningsavtal hade Lalandia kunnat ha tomten på hand i max två år.

En enig kommunstyrelse har godkänt modellen och begär nu av fullmäktige att få köpa ett lagerbolag för 7 000 kronor. Aktiekapitalet på 50 000 kronor får sedan kommunen tillbaka när Lalandia övertar bolaget.

– Tjänstemännen har gjort ett bra jobb. Det blir nu tydligt vad som måste uppfyllas för att försäljningen ska bli av, marken ska inte kunna användas för annan business, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M).

Även själva genomförandet av Lalandia-planerna ska avtalas i detalj, huvudprincipen blir att kommunen och Lalandia tar ekonomiskt ansvar för infrastrukturåtgärder inom respektive markområde. Rivning av befintliga byggnader, omhändertagande av markföroreningar och eventuella kostnader för arkeologiska utgrävningar blir enbart Lalandias ansvar.

Tidsplanen när kommunfullmäktige ska kunna godkänna upprättade avtal med Lalandia i maj. Målsättning är sedan tidigare att projektet ska vara färdigbyggt till påsken 2022. Då har även en överklagandeperiod på cirka ett år tagits med i beräkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!