Varamons utveckling har varit en återkommande fråga för kommunen i många år. Det har hänt saker i området, bland annat när det gäller gator och passagen vid Sjövik, men den där stora förvandlingen som på riktigt skulle få turisterna att hitta dit har inte kommit. När kommunen dessutom köpte Folkets Park var reaktionerna många men trots protesterna menade majoriteten av man satsade miljoner för att få rådighet för att kunna utveckla området.
Sedan dess har det hänt en del saker bakom kulisserna. Kineser har varit inbjudna till Folkets Park för att diskutera en etablering och man har pratat om flytande hotell. Men ingenting blev verklighet och frågorna började komma om kommunen verkligen skulle äga området.
– Vi visste ju att Motalaborna och näringslivet ville ha någonting året runt där. Och vi var rädda att någon annan skulle köpa anläggningen och göra någonting som inte alls skulle vara utvecklande för Varamon, säger kommunalråd Camilla Egberth.
Arbetet med Lalandia är dock ingenting som dök upp nyligen. I över ett år har kommunen och Tillväxt Motala jobbat i hemlighet med projektet.
– När vi först fick veta om det här så lät det fantastiskt bra. Det här är någonting som passar Motala, säger Camilla Egberth.
Det har varit ett antal luftslott, är det här på riktigt?
– Först kändes det kanske för bra för att vara sant, men det här är en hållbar etablering. Lalandia kommer att bli verklighet och det kommer att rädda Motala för lång framtid. Det här är precis vad Motala behöver och förtjänar, säger Camilla Egberth.
En del arbete med en etablering är redan gjort, men nu börjar man på allvar. Kommunen räknar med att avsätta tre till fyra personer som ska jobba med projektet, framför allt på stadsbyggnad, tekniska och med bygglov.
– Kommunikation och marknadsföring är också jätteviktigt. Medborgarna måste vara med i hela processen och känna sig delaktiga, säger Camilla Egberth och fortsätter:
– Sedan måste vi också tänka strategi och utveckling. Det här kommer att ge ringar på vattnet.
Nu formerar kommunen sin organisation. Sedan handlar det om att se vilka markområden som är aktuella för att avgöra hur många nya detaljplaner som behövs. Därefter handlar det om att skriva markanvisningsavtal.
Det här är viktigt för Motala, kommer Lalandia att få en gräddfil i er hantering?
– Jag skulle inte uttrycka det som att de får en gräddfil, men visst kanske vi behöver prioritera lite olika. Samtidigt kommer vi att anställa mer folk för att vi inte ska tappa fart på andra håll, vi behöver ju bostäder också och vi måste jobba vidare med centrum och Stora torget. Så Lalandia får ingen gräddfil, men de är prioriterade, säger Camilla Egberth.
Hon är noga med att berätta att kommunen varit tydliga i sin kommunikation med Lalandia. Man har informerat de om hur de svenska processerna går till innan man kan bygga och om de tillstånd och processer som måste till.
Är ni oroliga att det kommer att bli överklaganden?
– De har tänkt väldigt mycket redan om hur det här ska kunna smälta in i miljön och man vill inte skapa konflikt. Men vi vet också att det finns utmaningar. Därför blir också kommunikationen väldigt viktig och att vi gör ett gediget förarbete. Vi kommer att göra allt som vi kan för att möjliggöra det här och då måste man tänka utanför boxen, säger Camilla Egberth.